Överflöd (Publicerat i Mariestadstidningen fredag 7 mars 2014)


Vi lever i ett överflöd. Inte alla förstås. Men de som inte själva lever i överflödet , ser det runtomkring sig. Det är bara att se bilarna susa förbi. Se matvaruaffärers överflöd. Se folk gå med kassarna fulla till bilen. Jag är just hemkommen från en återresa till Filippinerna. Allt har gått bra, vi har sett mycket, upplevt mycket. Och också där, kanske särskilt där, har vi upplevt överflödet. ”Malls” kanske  tio gånger större än Nordstan i Göteborg, fullt med allt en människa kan begära, inklusive bilar, och allt till en billig peng om man räknar med svenska mått. Överflöd, men bara för dem som har. Så att de kan få mera. Det bestående minnet från Filippinerna är inte köpcentra, utan människorna och landskapet. Människorna, för att de värderar relationer framför saker och ting. Inte alla så klart, men vanligt folk i alla fall. Och landskapet för att det är så oerhört vackert.

1797506_10203401932633116_12014749_n

Risfälten med fågelskrämmorna och vita hägrar i det intensivt gröna. Gröna skogar med hemlighetsfulla ljud, floder som forsar fram i branta dalar, stränder med bländvit sand, eller ljusgul korallsand, kustremsor med mangroveträd och vadare som man i Sverige ser på sommaren. Människor och landskap.

Jesus uppdrag finns bland människor, bland oss. Han är en av oss. Men innan han är redo för att möta oss, drar han sig undan i öknen, den kargaste av naturtyper, 40 dagar, en hel fastetid. 40 dagar, samma siffra som åren Israels folk var på väg till Kanaan. En ökenvandring, med allt vad det innebär. I den karga naturen ställs livet på prov: är det mitt jag söker? Är jag mig själv nog? Skapar jag min egen lycka? Bland människor kan man handla, man kan be och få. I öknen är det alldeles tydligt att man är beroende. Det finns inget att köpa. Det finns ingen att be, utom Gud. Är jag min egen lyckas smed, eller har jag ett uppdrag när jag möter människor, har jag fått öron för att höra andras rop, och har fått en mun för att svara?

Var med denna fastetid och gör din ökenvandring i Jesus efterföljd. Avstå från lite av ditt överflöd, om det så bara är de här 40 dagar! Kanaan nås genom öknen, livet nås genom döden. Jesus är här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.