Sep 25

Uppåt – Inåt – Framåt!

Medarbetarmöte 2012 är över.
Stiftskansliet pustar ut.

Jag vill tacka alla och envar för fantastiska dagar med härlig stämning, givande gudstjänster och inspirerande seminarier.
Tack till er som kom, för varma ögonkast och glada tillrop.
Och stort tack till alla mina arbetskamrater som ställde upp så helhjärtat.

Och ett särskilt tack till biskop Tuulikki för hennes femsekunders tal vid inledningsgudstjänsten, då hon skulle säga något om inriktningen för vårt möte:

Uppåt!
Inåt!
Framåt!
Amen!

Den marschordern kan inte sägas bättre ens av en general.
Tack för mig.

 

Sep 18

Kom, snart är allt tillrett!

Det är med ett leende han säger det, ärkebiskopen. Hela Baltiska hallen i Malmö är full med Världens festdeltagare som skall bespisas med Herrens måltid. Röran är rätt total där framme när massor av stationer ska bemannas och skickas iväg till hallens olika hörn. Kom, snart är allt tillrett!

Nu när det bara är några få dagar kvar till Medarbetarmöte 2012,
känner jag som ärkebiskopen: Kom, snart är allt tillrett!
Vi har löst det mesta och ser nu fram emot er ankomst till Härnösand.

På lördag kl 08 öppnar mötesbyrån och kl 10 börjar inledningsgudstjänsten.
Först till kvarn får sitta i domkyrkan, resten i församlingsgården.

Hjärtligt välkomna!
Jan

Sep 14

En vecka kvar

-Du Jan, har du schemat klart för mötesvärdarnas uppgifter?
-Säg mig, vad är tänkt för de inbjudna gästerna, vem tar hand om dom?
-Du Jan, Hur ska vi ta upp kaffekollekten vid caféerna? I skålar eller sparbössor, eller?
-Och du, ska vi göra en gemensam beställning av kaffe och kaka till caféerna?
-Du, nu har vi fått en avbokning. Kan vi låta NN ta det rummet i stället?
-Apropå avbokning, en av sydafrikanerna kan inte komma.
-Vet du, jag tror den där lokalen blir för liten.
-Ska gästande biskopar ha mitra, eller..?
-Jan, har du varit i kontakt med polisen om parkering och säkerhet?
-När skall mötessångerna sjungas egentligen?
-Och hur kommer det att funka med transporterna till och från Vårsta?

Frågorna är många och temperaturen stiger. Nu är det bara en vecka kvar.
En sak hoppas jag, att vädret inte blir som idag då det regnar på tvären.

Allt utom vädret har vi ändå rätt bra koll på, och här på kansliet jobbas det i varje hörn för att medarbetarmötet skall bli så bra som möjligt. Jag känner mig väldigt stolt över vårt arbetslag. Förberedelserna flyter på, mer och mer blir klart och läggs till rätta.

Nu på måndag skall vi fördela uppgifterna för mötesvärdarna. Stiftskansliets personal plus en finskspråkig diakon skall vara mötesvärdar och kommer att bära en röd knapp som syns väl. Till oss kan ni vända er med allehanda frågor. Vi kommer att ta emot er i mötesbyrån, lotsa er till rätt måltidslokal, välkomna er till seminarierna och till After church-caféerna. Vi skjutsar er till och från Vårsta och tar emot era ytterkläder på logen m.m.

Vi hoppas innerligt att allt skall fungera.
Men nu är det fredag och nu får vi kanske lite andrum innan upploppet.
Ja – kanske inte mötessekreteraren Britt-Inger. Hon sitter ännu böjd över sina listor.
Tur att hennes man är så förstående.

Sep 4

Vårsta Diakonigård fyller 100 år!

 

Idag gästbloggar Vårstas direktor Ninni Smedberg.
Välkommen Ninni! Ordet är ditt.

 

Jag har ägnat några timmar till att läsa Vårsta Diakonigårds årsredovisningar från 1929 till idag. Några saker som återkommer genom stora delar av den första historien är behoven i den norrländska regionen och den nära relationen mellan Vårsta och stiftet med dess församlingar, kampen om att få allt att gå ihop ekonomiskt och alla insamlingar, gemenskapen och känslan av hematmosfär.

Biskop Lönegren kom till Härnösands stift som biskop 1909 och grundade Vårsta 1912. Hans bakgrund som föreståndare på Ersta gjorde att det var naturligt för honom att grunda en diakoniinstitution i den norrländska regionen. Det fanns då ca 8 diakonissor i hela Norrland och han menade att det behövdes utbildningsmöjligheter till diakonissa i Norrland och det behövdes ett diakonalt arbete.

De första åren: Lönegren samlar in pengar för att köpa Diakonisshuset och grundar Vårsta som en dotterorganisation till Ersta med gemensam styrelse (till 1929). Biskopen har en dubbel ledarroll och leder både Vårsta och stiftet. Utbildningen fokuseras för att förse de norrländska församlingarna med diakonissor. Pengar samlas in till allt som ska utföras/byggas. Och ett hem formas för provsystrar/hemsystrar/diakonissor.

Det som slår mig är den nära relation som hela tiden är så oerhört tydlig mellan Vårsta, stiftet och församlingarna. Man delar visioner och brinner för att utveckla diakoni och möjliggöra för diakonissors (senare också diakoners) möjlighet att tjäna i församlingar. När Härnösands stift sedan under mitten av 1940-talet formar ett diakoniråd är det med en väldig glädje som Vårsta stödjer detta och ser utvecklingsmöjligheter. När sedan Svenska kyrkan allt mer tar över ansvaret för diakoni och diakoner förändrades arbetet för diakoniinstitutionen.

I varje tid ser det diakonala uppdraget annorlunda ut, i varje tid förändras behoven och resurserna. Därför har många verksamheter sett dagens ljus på Vårsta under dessa 100 år, som pionjärinsatser, men även sedan lagts ner eller lämnats över till samhällets ansvarsområde. Mycket har förändrats både i kyrkan och i samhället. Det innebär att på Vårsta måste vi alltid, i varje tid, fråga oss hur behoven ser ut av just våra diakonala tjänster, hur resurserna ser ut och hur relaterar det till Vårstas uppdrag.

Alltsedan diakoni och ansvaret för diakoner tagits över av Svenska kyrkan är därför ytterligare en fråga alltid relevant och viktig, vad Svenska kyrkan vill ha ut av diakoniinstitutionerna som lever sitt liv på ett sätt utanför men ändå mitt i.

Ninni Smedberg

 

Aug 28

Öppen scen

Tack, kära preses för ditt finurliga närkattenärborta-inlägg! 
(Faktum är att hon var inbjuden att gästblogga.)
Bli inte förvånad om du ser fler ”kuppande” gäster här. Man vet aldrig.
Hoppas i alla fall att alla ni deltagare nu har fått mötesmaterialet med Charlottas spännande mötesbok.

Igår skickade jag ut ett mail till en stor mängd personer i stiftet. Hade nämligen en känsla av att det finns en hel del dolda förmågor där ute i församlingarna. Och nu vill jag nå er alla andra med samma inbjudan – till Öppen scen.

På söndag kvällen när det stora medarbetarmötet har rundats av, inbjuder vi de medarbetare som stannar kvar i Härnösand till en After church-afton på S:t Petri logen. Och då är det fritt fram för den som vill uppträda. Ett piano finns tillgängligt, resten beror på dig och mig. Du kan dra en bobbie woggie eller ett Chopinpreludium. Du kan komma med en gitarr och en visa, läsa en dikt eller en berätta en skröna, spela fiol eller munspel, sjunga, kula, jojka, dansa, dra en rolig historia eller trolla och göra en konst. Tänk om vi till och med får se vår preses dansa karatetango…  Man kan förresten också bara sitta och njuta av kvällen och  kamraternas framträdanden. Det behövs ju publik också!
Tänk igenom vad just du kan bidra med till en trivsam asvpänd pubafton på logen, bara för skojs skull, helt utan krav eller gage.

Nu skriver jag denna inbjudan även här på medarbetarmötesbloggen, på det att envar måtte känna sig varmt välkommen med sin lilla specialnådegåva.
Fundera på det.

Generalen

Aug 23

Kapning av Generalens blogg

Jag har tagit mig in på Generalens blogg under hans frånvaro. När han är på biskoparnas Mittnordenmöte i Finland…

… tar jag till ett gerillagrepp för att berätta att boken ”Vi är redan där! – Möten med medarbetare i Härnösands stift” är på väg till alla deltagare tillsammans med program och övrig information.

Här pågår arbetet för fullt med att förbereda stiftets stora mötesplats i september. Brandskyddsinspektioner, lokalkoll, fikakoll, programkoll, logistikkoll …

Känslan är glad, förväntan och viss anspänning! Naturligt när så många medarbetare kommer för gemenskap, kunskapsfördjupning och en brottningsmatch med våra framtidsfrågor i stiftet. Men vi skrattar mycket i korridorerna de gånger det stökar till sig och vi får söka nya lösningar! Det är en anda jag gillar – den tar jag gärna med mig genom hela mötet.

Vi ses!

Charlotta Ekelund, preses

Aug 16

Gäster från Sydafrika

Nu börjar det kännas i magen.
Bara fem veckor kvar till vårt stora medarbetarmöte.
På stiftskansliet är vi tillbaka efter sommarens ledigheter.
Nu gäller det att få ihop allt.

Idag fick jag äntligen namnen på vänstiftsdelegationen från Sydafrika.
De kommer med sju personer, inbjudna av stiftet och Svenska kyrkans unga.

Vårt vänstift Cape Orange Diocese med säte i Kimberley har nyss haft stiftsfullmäktige med val av styrelse, kontraktsprostar m.m. Jag talade igår med biskop Bill Bowles som nöjd pustade ut efter fullmäktigemötet. Han var mycket glad över inbjudan till medarbetarmötet i Härnösand och ser fram emot att komma hit. Om Gud vill och alla får visum, kommer med honom sex personer, en stiftsstyrelseledamot, en ungdomskonsulent och fyra ungdomar. Skoj.

Nu när jag har fått namnen kan jag äntligen skriva  inbjudningsbrev som de ska skicka med sin visumansökan  till svenska ambassaden i Pretoria. Och biljetter ska bokas.

Det är till sådana här ändamål som vi kommer att ta upp en stiftskollekt till vänstiftsarbetet den 26/8. För att skapa förutsättningar för utbyten, besök, kulturmöten. Så med vår kollekt får du och jag faktist vara med ochvälkomna våra internationella gäster till medarbetarmötet.

Jun 28

Det blir ett stormöte

Igår satte vi oss ned här på stiftskansliet och tittade på anmälningarna som har kommit in till Medarbetarmöte 2012. Det blev rena julklappsöppningen.
Med alla medverkande och hitresta gäster ser vi ut att bli kring 700 deltagare.
Och seminarierna verkar vara populära, de allra flesta. Det enda som måste ställas in är det utlovade graffitiseminariet som på grund av dödsfall inte blir av. 

Jag är helt tagen av det stora intresset för medarbetarmötet. Men inser också att vi ställs inför svåra utmaningar när det gäller möteslogistiken. Domkyrkan kommer inte att kunna ta mer än femhundra, så vi måste ordna en länk och en storbildskärm i församlingsgården för att alla skall kunna vara med på gudstjänsterna. När det gäller luncher och middagar anlitar vi S:t Petrilogen men även Vårsta för att klara utspisningen.

Det kommer alltså att bli mycket folk i Härnösand under möteshelgen. I mitt stilla sinne hoppas jag att alla hittar någonstans att sova. Annars får ni höra av er till oss på stiftskansliet så får vi se vad vi kan göra.
Då vi nu blir så många tror jag vi behöver be Gud om mycket tålamod med varandra och med arrangemangen. Från arrangörshåll kommer vi i alla fall att göra allt det vi kan för att mötet skall fungera och flyta. Det lovar vi.

Men nu tar jag semester. Glad sommar!
Vi hörs.

Jan

Jun 18

Tala om ketchupeffekt

Länge har jag gått och känt som mannen i gårdagens evangelietext, han som ville bjuda till en stor fest. Men ingen ville komma. För en vecka sedan hade vi inte många anmälningar till Medarbetarmöte 2012. Och jag tänkte att oj, det är ju bara en vecka kvar av anmälningstiden, vad är det för fel? Det är säkert älgjakten! Vi vet ju att mötet infaller under sista stora älgjaktshelgen. Eller det beror säkert på att folk tycker programmet verkar trist, eller på att informationen inte har gått ut.
-Varför kommer di inte när jag ringer för..? som pastor Jansson sa för länge sedan.

Och så idag konstaterar jag att något har skett. Vi är nu nästan uppe i mellan 500 och 600 deltagare. Men jag säger som i gårdagens liknelse: ”Men ännu finns det plats”.
Vi har sträckt ut anmälningstiden en vecka till, ”så att mitt hus blir fullt.”

Jag börjar tro på ett riktigt välbesökt medarbetarmöte. Underbart!

Maj 23

Sånger, caféer och mötesvärdar

Oj vad maj månad går fort! Och snart börjar semesterperioden.
Hur ska vi hinna allt i tid? Böcker skall till trycket och medverkande kontaktas.
Gudstjänsterna skall detaljplaneras, allt för att augusti och september inte skall möta oss med alltför många överraskningar.

Nu har juryn sagt sitt och valt ut sånger till ett sånghäfte under medarbetarmötet.
Sju av de närmare 40 inskickade sångerna kommer med i det häftet.
Och en av dem kommer att koras till mötessång.

Ännu håller vi lite på hemligheten, så att sångskrivarna hinner få besked först. Men i augusti görs ett utskick av material inför mötet, och då skickar vi också ut sånghäftet.

Också det övriga arbetet fortskrider. Vi gnor som bäst med att tänka igenom och organisera lördagkvällens caféer. Och på måndag skall hela stiftskansliets personal plus några till utbildas inför sin uppgift som mötesvärdar.

Det gäller för oss på kansliet att hinna få så mycket som möjligt gjort innan sommarvärmen är här, för då händer det något förunderligt med oss nordbor.

Av samma skäl vill jag uppmana er att inte dröja med att anmäla er församlings medarbetare till mötet. Anmälningslänken finns på medarbetarmötets startsida.

En glad och välsignad pingst!
Jan