Spelar roll


”Världen är alldeles för farlig att leva i – inte på grund av de människor som gör det onda, men på grund av de människor som står bredvid och låter dem göra det.”

”Det farliga är inte de onda människornas tal. Det farliga är de goda människornas tystnad.”

Besökte Kulturen i Lund och utställningen ”Spelar roll” med våra konfirmandledare. En intressant utställning där frågan ställs, Vad hade jag gjort? Hade jag agerat eller varit en åskådare? En sak som blir tydligt är, att väljer jag att vara åskådare är det inte samma sak som att vara neutral. Med min tystnad skickar jag signaler att det är ok, ett tyst medgivande.

Vi utsattes för olika scenarion under utställningen. Några från andra världskriget och nazisternas framfart. Någon från -20 talets USA där lynchning inte var ovanligt. Även situationer som finns i vår egen vardag uppkom. Vad gör jag om där försiggår mobbing på skolan? Vågar jag säga ifrån eller blir jag den där åskådaren som själv blir rädd för att utsättas om jag gör något? Om jag ser en misshandel, hur agerar jag då? Ingriper jag eller jag går förbi och hoppas det kommer någon annan som ser och agerar?

Det är inga lätta situationer, i många av dem måste jag också fundera över riskerna. Vad händer om jag gör si eller så? Vilket blir bäst, inte bara för mig utan för andra? Jag tror att jag, vi, måste våga. Det börjar med en (som vågar) och den människan hoppas jag kan vara jag, eller du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.