Vi tror ock på helig Ande…


Jag tycker det är lite spännande att fundera lite kring helig Ande. Det har slagit mig många gånger att  trosbekännelsen inte säger så mycket om just anden. Hur kommer det sig?Tänker vi på vad det sägs om Gud så får vi iallafall reda på Gud som fader, allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Jesus liv får vi också inblick i, att han kom till oss som ett barn. Tog alla de misstag och fel vi begått  och gick i döden för vår skull. Uppstod och finns vid Guds sida. Anden då? Anden avlade Guds son och vi tror på Anden… That`s it! Eller?

Tur jag inte bara har trosbekännelsen att förhålla mig till när jag funderar över helig Ande. Men visst, sätta helt och hållet ord på helig Ande är inte helt lätt.. En känsla, en förnimmelse att jag har någon hjälpare. Någon som finns nära som kan ge mig en vägvisning om vilket håll jag ska gå… I grekiskan finns det ett ord för helig Ande, parakletos, vilket översätts till ”rådgivare”, ”hjälpare”, ”uppmuntrare”, ”förespråkare”, eller ”tröstrare”, en vän vid din sida. Så samtalade vi iallafall kring temat när jag gick svenska kyrkans grundkurs.                                                                                                              Har ni varit med om att det hänt att ni fått en tanke att just nu ska jag höra av mig till en person, eller säga något som en person behöver få höra. Ni gör allvar i den tanken och personen i fråga blir både överraskad och glad. För just i den stunden behövde personen i fråga den uppmuntran som de orden eller samtalet kunde ge. Jag tror att helig Ande finns med, svårare än så är det inte. Vägleder och finns vid min sida.

I konfirmandmaterialet Con dios har de med ett exempel kring Anden som ”Tändsticksasken i fickan”. Vi har fått en tändsticksask där tändstickorna kan användas till mycket – de kan ge ljus och värme – men då måste man ta fram asken. I fickan gör de ingen nytta. På samma sätt är det med Anden. Vi har fått en hjälpare, men var och en måste själv bestämma sig för att ta emot hjälpen som Anden kan ge. Gud använder den helige Ande för att ösa sin kärlek över oss och vi sedan kan sprida den vidare. Anden kan uppmuntra, inspirera, blåsa liv och vara den som innefattar oss var och en i bön.

För mig känns det gott att veta. Att det inte behöver vara krångligare än så…jag behöver inte fatta allt.  Jag tror på helig Ande, that´s it! 1+1+1=1

Grip du mig, helige Ande, drabba mig låga klar… (Psalm 646)

DCF 1.0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.