Fördomar!


Tror du att du tillhör dem som inte har några fördomar? Då tror du fel, säger jag helt fördomsfritt….

Dags för lektion igen, nu i en nionde klass. Ska bli spännande att prata om just fördomar!.

Redan nu under förmiddagen har jag haft massor av fördomar…mot hundägare och tanter framförallt. I min dotters sportutövande har vi en väldigt stor hundutställning som arbete för att dra in pengar till klubben. Vi, jag och min man,  brukar vara på plats för att bygga upp tält, utställningsringar och annat. Men i år fick vi vara på plats under själva hundutställningen. Nu är jag kanske ingen exceptionell djurvän (där brukar folk har fördomar om mig faktiskt. Jag är ju kristen och måste ju tycka om alla djur, speciellt hundar och katter, eller?!) Jag erkänner villigt. Jag har lite fördomar mot djurmänniskor och deras sätt att plutti nutta med sina små söta älskade djur….

Jag kan ju säga att mot oss andra människor är hundägarna under dagen inget plutti nuttiga alls! Fick äran att stå vid infarten till parkeringen och är lycklig över att jag kom oskadd därifrån. De flesta som skulle ställa ut sina hundar tror att de har någon specialparkeringsplats, just för deras lilla gulliga hund. Och gå någon längre sträcka kan de inte heller göra….de har ju så mycket att bära. Troligen sin hund också tänker jag i min fördomsfullhet…. Idag har jag hört alla möjliga anledningar till att folk inte kan gå de där extra 100 metrarna. Fördomsfullt tänker jag att hundägare är bland de lataste jag vet… På den där hundutställningen stämmer min insikt rätt så bra iallafall. Är inte alla hundägare lata och gulli gulliga med sina djur?

Religiösa människor har en hel del människor fördomar mot! Jag har hört att vi religiösa, kristna inte är intelligenta som andra. Ja, det kan man ju tro… Men jag tror ändå på den där Guden vi inte kan se (eller, ja, det beror på hur vi tänker att se)! Och alla muslimer tycker att IS är något positivt. Väck med alla som inte tänker som IS tycks muslimerna tänka. Tror inte det! Jag känner en hel del muslimer och det utbytet vi har i samtal och diskussioner hittar jag inte på så många fler ställen.

Jag hoppas ni som tänker så faktiskt tar och lär känna någon som ni har fördomar emot, kristen, muslim, homosexuell, liten, stor…. Hundägare eller tant (ja, det var tanterna som försökte smita flest gånger från parkeringsavgiften och hade problem med höfter, rygg och annat)! Ni kanske blir förvånade! Ni kanske hittar någon ny vän för livet…

För: En människas hudfärg, ras, religion, språk och födelseort har ju ingenting med mänskliga kvalitéer att göra!

Och ja, jag har själv två hundar (jakthundar), jag är kristen, snart nog tant men är väldigt trevlig att lära känna! För en av mina positiva egenskaper är nyfikenhet! Inte på ett sätt som skadar utan på att lära mig något nytt och se utifrån nya perspektiv. Tänk om vi kunde bli lite mer nyfikna på varandra och våra olika mänskliga kvalitéer.

Nu är jag redo för ett gäng härliga ungdomar! Ska se vad de säger om fördomar!

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.