Efter stormen


Svenska kyrkan har alla skäl att självkritisk hämta in och bedöma det som framkom av förra veckans granskning både i Ekot och Aftonbladet. Men det finns lika många skäl att nu lägga ner stenarna på marken och låta sanning möta lögn innan den slutliga domen faller. Allt har sin tid, nu är tid att fundera över folkets förväntningar, bibelns etik och vad det är att vara del i en större kyrka än den egna församlingen.

Aftonbladet granskar och anklagar medan läsarna dömer. Reptilhjärnan får oss att plocka upp första bästa sten inför löpsedelns svarta rubrik. Ekot granskar och reflekterar, ställer frågor för att förstå. Däri ligger en avgörande skillnad. Nästan vänlig hjälpte Ekots reporter en förtroendevald att inte svara helt galet. Hans ”nä, så kan det väl inte vara” fick henne att behålla värdigheten när hon bekräftade med ”nä, så kan det väl inte vara”. Ekots granskning kommer hjälpa oss i kyrkan att kritiskt granska både syfte, mål och upplägg kring de resor som måste göras.

Aftonbladets granskning, eller avslöjande som det oftare kallas, manar mer till chock än eftertanke. Med stenhårt urval av de uppgifter som samlats in kokas soppa på ett antal skruvar. X bodde på hotell för 9000 kronor. Skandal! Y åt middag för 4000 kronor. Skandal!! Att sedan antalet hotellnätter och de som åt var fler än 10 får läsaren själv lista ut. Men även Aftonbladet har hjälpt oss i kyrkan att se över rutiner och efterlevnaden av de riktlinjer som redan finns.

Den dubbla granskning, som pågått flera månader, skedde utan att Aftonbladet och Ekot visste om varandra. Så när Aftonbladet såg Ekots annonsering om kommande granskning la de på ett kol så de hann kasta första stenen innan första eftertankens kranka blekhet. På tisdag morgon rullade Ekot in sitt tyngre maskineri. Uppgifter om cirka 1400 församlingars resor har samlats in, av dessa fann de 41 skäl att granska vidare.

Mängden resor som Ekot kikat på måste vara gigantiskt. Och jag tror många av oss i kyrkan tänkte; hur hamnade vi här, hur tänkte vi? ”Vi har budgeterat för detta” är ett dåligt försvar. Budgeten är inget eget väsen, den är medlemmarnas eller givarnas pengar. Och ”vi” är inte en sluten grupp eller ett företag. Det är en världsvid gemenskap. Svenska kyrkan är ingen koncern med vinstintresse.

Granskningarna gjorde nåt med samhörigheten. En kristen kyrka ska präglas av samhörighet; bilden av kyrkan som en kropp får Paulus att konstatera att om en kroppsdel lider så lider också de andra. Men mot slutet av veckan började stenar kastas inifrån. Präster, kyrkliga debattörer och förtroendevalda beskrev Aftonbladets granskning som en profetisk röst om den kyrka som enligt dem nu slutgiltigt lämnat den kristna tron. Med två portioner gåslever och fyrtio tunna reseprogram ska Svenska kyrkan fällas! Och några församlingar var noga med att säga om sin grannförsamling: Vi är inte som dom! Det uppstod också tendenser till att markera avstånd mot Utlandskyrkan: Dom är inte vi! Den Utlandskyrka som finns där svenskar finns. Den som fanns i Paris och Bryssel vid terrordåden, den som finns hos svenska ungdomar som reser runt i Thailand och hos de svenskar som fallit igenom systemet och sover på spanska stränder. Den Utlandskyrka som kommer att finnas till hands även framöver, när svenskar behöver stöd, gemenskap och en trygg famn att vila i.

Jag vill inte komma med tidiga anklagelser eller försvar redan nu. Debatten måste fortsätta, vi har mycket att lära och kritiskt fundera över. Granskningarna har skakat om och det är väl också meningen med en storm. Fälla sådant som behöver fällas och riva upp det som måste upp till ytan. Vattnet blir alltid grumligt efter en storm, nu är läge att låta det klarna.

5 kommentarer

Birgitta Stenlund säger
6 juni 2016 – 05:51

Tack! Bra skrivet.

Gunnar Sjöberg svarar
6 juni 2024 – 11:16

Tack Birgitta! Allt gott/ Gunnar

Anders Göranzon säger
7 juni 2016 – 07:33

Dessvärre är vi kristna (liksom mänskligheten i stort) inga nybörjare på stenkastning. Gränsen mellan legitim kritik och stenkastning klaras enbart om vi kan skilja på sak och person men även där uppfattar vi ofta väldigt olika hur gränsen dras. Låt oss fortsätta sträva efter den enhet som Jesus ber om.

Birgitta säger
7 juni 2016 – 07:51

Bra och välgrundat. Efterdyningarna lägger sig också. Tills dess lagar vi båten och lägger ut igen.

Anders H säger
7 juni 2016 – 06:42

Jag har varit med i sv kyrkan sedan jag föddes för. 50 år sen. Nu räcker det.
Jag är besviken på hur förtroendevalda hanterar ekonomiska medel som inte är deras. Kommunen eller staten kan jag inte gå ur. Rödakorset gjorde bort sig för några år sen och de vände jag ryggen till då. Kyrkan kan jag lämna och därmed visa mitt missnöje.
Kyrkopolitiker som sitter på valbar plats ska agera föredömligt. Det innebär att de inte ska uppvisa en moral som gemene man - de ska vara bättre!
Dessutom kan jag i framtiden ge en gåva riktad till den svenska utlandskyrka som betytt mycket för mig i min ungdom när jag jobbade utomlands. Församlingen där jag bor nu betyder inget för mig.

Gunnar Sjöberg svarar
7 juni 2024 – 11:16

Hej Anders, jag förstår din besvikelse. Det är rätt att kräva ”rätt” av Svenska kyrkan och granskningarna har visat att allt inte är rätt. Vi har mycket att lära och skärpa till, jag är också säker på att det blir så eftersom granskningarna har skakat om och visat på brister. Om du väljer att lämna Svenska kyrkan hoppas jag att du ändå känner dig välkommen tillbaka. De enskilda församlingarna är en del i den större gemenskapen och jag hoppas du ska kunna se en mening i helheten. Att kyrkan gör ett schysst jobb rent generellt, trots bristerna. Och Utlandskyrkan kommer fortsätta behöva ditt stöd. Tack för att du hörde av dig. Guds goda/ Gunnar

Peder Nielsen säger
12 juni 2016 – 01:18

Resandet är en sak, i sig inte värre än i något LO-förbund exempelvis. Och det är kanske sådant som media förstår sig på. Men kyrkan har uppenbarligen lite för gott om pengar. Där ett normalt företag skulle tagit in offerter, krävt förklaringar på utgifter och pressat kostnaderna, köper kyrkan glatt in det som serveras utan att ifrågasätta vare sig behov eller rimlig kostnad. Det är iallafall min erfarenhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *