Återinvigning av S:ta Maria Magdalena kyrka första advent 2016

torn_201611

27 november 2016 återinvigs S:ta Maria Magdalena kyrka med adventsgudstjänst kl 11. Biskop Eva Brunne deltar, liksom församlingens präster, barnkörerna och Maria Magdalena Kammarkör.

Välkommen att fira första advent och återinvigningen med oss!

Dagen avslutas med en återinvigningskonsert med Händels Messias del 1 och Romans Jubilate.

Söndag 27 november kl 16 i S:ta Maria Magdalena kyrka
Georg Friedrich Händel Messias del 1
Johan Helmich Roman Jubilate
Elisabeth Meyer, sopran
Kristina Hammarström, alt
Johan Christensson, tenor
Lars Arvidson, bas
Maria Magdalena Kammarkör
Medlemmar ur Sveriges Radios Symfoniorkester
Dirigent Mats Nilsson.
Inträde 150 kr, stud. 100 kr.
Förköp här: http://biljettmonster.se/biljetter_fst.asp?id=63
Läs mer om biljetter här: Biljetter till konserter

Under december följer sedan en konsertkavalkad som du kan läsa mer om under konserter.

Renoveringsbrev november 2016: Sist och slutligen

altarmodell

Snickaren Johan Conrad Ecksteins modell från 1763. Vi kan konstatera att arkitekten Cronstedt senare fyllde ut partiet under glorian och förlängde blomstergirlangerna på varsin sida av altartavlan. Puttigestalterna ovanför altartavlan fick också en lite annorlunda utformning.

Så drar det ihop sig till återinvigning den första advent. Vi vill gärna tacka alla dem som under denna långa process planerat och genomfört den omfattande renoveringen. Vi kan också tänka tillbaka på hur det var vid den stora invigningen efter 1759 års brand, på Heliga Trefaldighets dag 1763. Liksom nu hade man arbetat febrilt in i det sista för att få kyrkan färdig. Allmänheten var ivrig att få höra den nyvigde biskopen av Strängnäs, Jacob Serenius, förklara kyrkorummet återtaget för gudstjänstbruk, men bara de som hade fått en pollett fick komma in. Biskopen delade på medeltida, furstliga manér ut penninggåvor till fattighuset, skolan och kyrkobetjäningen.

Läs hela brevet här: https://www.epostservice.se/aspnet/v3/page/read.ashx?issueid=311226

Slutspurt för restaureringen

2016-10-26-08-36-50

Fasaden från söder.

Förbesiktningar pågår i kyrkan och arbetet med interiören är i sitt slutskede. Ljuskronorna monteras, golvet målas och ljud och ljus ställs in. Arbetet fortskrider enligt plan och det är c:a 50 yrkesarbetare på plats varje dag. Utvändigt är södra sidan klar medan norra sidan målas och tornet håller på att putsas.

1 november börjar återflytten av inventarier till kyrkan och församlingen börjar ställa i ordning inför invigningen 27 november.
Under december kommer kyrkan att vara öppen torsdag till söndag för att lämna utrymme för finputsning och iordningsställande inför julen.

Invigning av kyrkan

27 november 2016 invigs S:ta Maria Magdalena kyrka med adventsgudstjänst kl 11. Biskop Eva Brunne deltar, liksom församlingens präster, barnkörerna och Maria Magdalena Kammarkör. Välkommen att fira första advent och återinvigningen med oss!
Under december följer sedan en konsertkavalkad som du kan läsa mer om här.

2016-10-26-08-36-55

Fasaden från söder.

2016-10-26-09-05-08

Upphängning av ljuskronor och montering av minnestavlor.

2016-10-26-09-05-43

Nykonserverade lampetter.

2016-10-26-09-11-31

Nykonserverade ljuskrona.