Till innehåll på sidan
Martin Vogel

En timme för reflektion för klimatet – Earth Hour

Tre månader efter att ett nytt globalt klimatavtal slöts i Paris har effekterna från klimatförändringarna gjort sig påminda fler än en gång redan under årets början – allt från förödande cykloner som slagit mot Fiji-öarna till torka i Etiopien och hot om svältkatastrof i Södra Afrika. Samtidigt kommer det nu alarmerande rapporter som visar att Arktis isar smälter i allt högre grad och i allt snabbare takt vilket leder till höjda havsnivåer världen över. Klimatförändringarna påverkar redan idag människor och samhällen världen över. Men det är människor som lever i fattigdom och utsatthet, och som saknar resurser att anpassa sig mot klimatförändringarna, som drabbas hårdast. Samtidigt är det dessa människor som bidragit minst till att orsaka de globala växthusgasutsläppen som orsakar de omfattande klimatförändringarna.

Efter Paris står nu världen inför ett viktigt vägval. Möjligheten till förändring har nog aldrig varit större än den är idag. Nu gäller det för världens länder och medborgare att stå upp för den förändring och omställning som krävs för att undvika en alltför hög global temperaturökning. Gränsen för vad världen klarar av är satt till max 2 graders temperaturhöjning, men världen strävar nu efter Paris efter att snarare hålla den under1,5 grader. För att lyckas med denna omställning är det centralt att världen minskar sina utsläpp av växthusgaser snabbt, och samtidigt är det viktigt att klimatfrågan nu inte tappar fart eller faller bort från agendan efter Paris. Under 2015 var den globala mobiliseringen massiv för klimatfrågan, och ropen från världens gator och torg genljöd också in i FN-förhandlingarna. Denna kraft får inte gå förlorad!

För att världen ska kunna lyckas med klimatomställningen måste alla samhällets olika aktörer vara med och bära arbetet. Förutom att länders regeringar, företag och investerare behöver ta sitt klimatansvar behöver trycket underifrån ligga på fortsatt starkt. Här har kyrkorna och den ekumeniska rösten en viktig roll att spela när det gäller att få ut meddelandet om vikten av att värna skapelsen. Som ett exempel på detta genomförde Svenska kyrkan 2015 en pilgrimsvandring till klimattoppmötet i Paris tillsammans med stift och församlingar för att skapa engagemang och uppmärksamhet kring klimatfrågan och klimaträttvisa, dvs. att människor som lever i utsatthet i fattiga länder drabbas av utsläppen i de rika länderna. Den världsvida kyrkan har också varit aktiv i klimatförhandlingarna för att få beslutsfattare att fatta de modiga besluten.

Hållbar energiproduktion och konsumtion är viktiga komponenter i arbetet för att stoppa klimatförändringarna och kräver åtaganden från alla olika aktörer, också individer. Klimatfrågan är en av våra absolut störta utmaningar som vi står inför. Symboliska handlingar, såsom Earth Hour, sänder en tydlig signal till beslutsfattare om vikten av att ställa om och vikten av att handskas varsamt med jordens resurser.

Earth Hour har under WWFs regi vuxit lavinartat världen över vilket bidrar till en ökad global medvetenhet kring klimatfrågan. Förra året slog kampanjen nytt globalt rekord med deltagare från 172 länder och 7000 städer. 81 procent av alla Sveriges kommuner var med.

Årets Earth Hour äger rum imorgon lördag, den 19e mars, klockan 20:30-21:30, lokal tid.

Var med och agera för klimatet och släck imorgon!

Läs mer på WWF:s hemsida här à

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.