Till innehåll på sidan
Martin Vogel

FN:s klimatförhandlingar – nu ökar pressen

BILD Bonnförhandlingarna okt 2015

COP21 -klimattoppmötet i Paris i december som världen hoppas ska kunna leverera ett långsiktigt och tillräckligt ambitiöst klimatavtal – närmar sig med stormsteg. Under veckan som gått har de sista klimatförhandlingarna inför Paris ägt rum i Bonn, Tyskland. Men klimatfrågans akuta läge och det faktum att klimatförändringarna redan idag leder till katastrofala följder världen över lyckas inte föra processen framåt i den takt som krävs. Trots att många länders förhandlare uttrycker en stark vilja att processen ska gå fort fram verkar länder istället vänta ut varandra, och ingen tycks vilja ta i de svåra besluten och knutarna som måste lösas upp innan Paris. Den långsamma takten är ett hot mot en framgång i Paris, men än lever hoppet kvar.

Tidigt under veckan syntes tecken på att pressen nu ökar när de förhandlande länderna i Bonn tog ett beslut i plenum – att samtalen skulle hållas bakom stängda dörrar – och att observatörer från civilsamhället inte skulle få tillträde. Förevändningen var att förhandlingarna skulle gå fortare fram utan observatörers närvaro. Reaktionerna var många och upprörda men lyckade inte ändra beslutet. Detta är ett demokratiskt problem och försvårar insyn och ansvarsutkrävande när omvärlden inte får veta vem som säger vad och vilka val som görs. Klimatfrågan berör hela världen och alla människor, och civilsamhällesorganisationer som varit med och påverkat, stött och drivit processen kring klimatförhandlingarna framåt så länge har en självklar plats i rummet där dessa förhandlingar förs.

Men samtalen mellan länderna under klimatförhandlingarna är inte allt. Den mötesplats för civilsamhällesorganisationer från hela världen som förhandlingarna utgör bidrar också till att kontakter knyts närmare, samarbeten uppförs och information sprids. Detta är en demokratisk kraft i sig som håller trycket på förhandlingarna uppe. Förväntningarna är nu stora på att klimattoppmötet i december resulterar i ett långsiktigt och ambitiöst avtal, som håller världen under en temperaturhöjning på 2 grader, och som leder till att världen snabbt minskar de globala utsläppen av fossila växthusgaser – nu gäller det att ta vara på den tid som är kvar innan Paris!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.