Till innehåll på sidan
Martin Vogel

Knutar återstår men nu kompromissar förhandlarna

Världens miljöministrar är på plats i Paris för att slutföra förhandlingarna om ett nytt klimatavtal. Med bara några dagar kvar, återstår fortfarande flera viktiga knutar att lösa upp på klimattoppmötet. 

Det är mycket som hänger i luften nu. Förhandlingarna är stängda för observatörer och det är inte så mycket vi kan påverka just nu. Samtidigt märker vi att processen går framåt och att det görs en del kompromisser, det berättar de kolleger inom ACT som har tillgång till förhandlingarna.

Martin Vogel på väg in genom den rigorösa säkerhetskontrollen.  Foto: Privat

Martin Vogel på väg in genom den rigorösa säkerhetskontrollen. Foto: Privat

En stor knäckfråga är ansvarsfördelningen för utsläppsminskningar och vem som ska betala för omställning och klimatanpassning. En annan är hur mekanismerna för revidering och rapportering av målen i avtalet ska se ut. Vi behöver få ett dynamiskt avtal med mekanismer som gör det möjligt att efterhand skruva upp ländernas åtaganden. Därför kommer nog inte alla detaljer att sättas nu, det bästa vi kan hoppas på är ett ambitiöst ramverk.

Min uppgift nu är att försöka få så mycket information som möjligt från ett ganska stängt möte. Informationen är viktig för att vi inom ACT-alliansen ska positionera oss i debatten och försöka påverka förhandlingarna i en rättvis riktning, men vi har bara två – tre dagar på oss.

Att vara här på plats innebär många olika känslor på samma gång. Det är roligt och spännande att få vara med om en historisk händelse. Men det är också väldigt krävande med ett omfattande material att sätta sig in i, många människor och mycket surr. Dålig mat – men gott kaffe.

Den övergripande känslan är att konferensen sänder en viktig startsignal. Vi ser till exempel att allt fler fokuserar på att klimatsmart kan innebära en konkurrensfördel i framtiden. Jag är optimist, jag tror att det kommer att bli ett avtal. Alla är här för att de vill slutföra den flera år långa processen som består av ett stort och gediget arbete.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.