Till innehåll på sidan
Magdalena Wernefeldt

Kyrkornas världsråd: Stoppa utländsk militär inblandning i Syrien

Kyrkornas världsråd uttrycker stor oro över den dramatiska utvecklingen av konflikten i Syrien.  I ett uttalande fördöms den utländska militära inblandningen.

– Den utländska militära inblandningen är mycket beklaglig. I augusti godkände FN:s säkerhetsråd rekommendationer för en politisk process kring Syrien. Det är den processen som måste till och hållas fast vid, säger Erik Apelgårdh, teamledare på Svenska kyrkan för arbetet i Mellanöstern.

Kriget i Syrien har pågått i fyra och ett halvt år och tvingat 4 miljoner människor på flykt. Foto: Therése Jonsson /IKON

Kriget i Syrien har pågått i fyra och ett halvt år och tvingat 4 miljoner människor på flykt.
Foto: Therése Jonsson /IKON

I uttalandet kräver Kyrkornas världsråd att samtliga regeringar ska verka för att omedelbart avsluta alla militära aktioner i landet och att engagera sig i och stödja en fredsprocess. Syftet med processen bör vara att skapa en nationell regering som erkänns av folket i Syrien och det internationella samfundet. Kyrkornas världsråd kräver också att FN och det internationella samfundet stoppar inflödet av vapen och utländska krigare in i Syrien.

”Kriget i Syrien kan inte lösas militärt. Det måste till en politisk process. Endast en sådan kan möta hotet från IS och andra extremistgrupper och inge hopp om ett bevarande av den sociala mångfalden i regionen” står det i uttalandet.

– Vi ber för folket i Syrien om en rättvis fred och ett slut på lidandet, säger Erik Apelgårdh, vi vädjar också om ekonomiskt stöd till de insatser Svenska kyrkan stöder för dem som tvingats och tvingas fly.

Ulrika Nylén
kommunikatör Svenska kyrkans internationella arbete

Ge direkt >>
Läs mer om Svenska kyrkans arbete för förföljda kristna >>
Länk uttalandet (på engelska och arabiska) >>

Kyrkornas världsråd är en kristen sammanslutning av 345 kyrkor vars huvudsakliga mål är kristen enhet, att kristna över världen ska samverka . Kyrkornas världsråd (KV) samlar kyrkor och samfund från 110 länder och representerar 500 miljoner kristna från olika traditioner. Kyrkornas världsråds vision är att leva ut kristen enhet, uppmärksamma hot mot mänskligheten och uppmuntra kyrkorna att ta bättre hand om skapelsen genom att värna om jorden och dess invånare. Läs mer >>

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.