Till innehåll på sidan
Anna-Maria Sandström

På flykt 2015

Närmare 60 miljoner människor är på flykt i världen. Hälften av dem är barn. De allra flesta flyr till ekonomiskt svaga länder och en bråkdel tar sig till Europa. Jag är stolt över att vara svensk när jag ser att det är Tyskland och Sverige som är humanast i sin mottagning, som tar emot flest flyktingar i Europa. Men varför måste det vara så svårt? Varför behöver de dö på Medelhavet? Teoretiskt skulle de kunna flyga för en bråkdel av kostnaden men i praktiken är det omöjligt i en värld där flygbolag agerar gränspolis.

Det goda livet vi vill ha. Globalt och lokalt. Fred, försoning, jämlikhet, mat på bordet och en meningsfull sysselsättning. De flesta människor strävar efter ett liv i harmoni, ett socialt sammanhang i samklang med varandra och med djur och natur.

Livet vi har. Globalt och lokalt. Ofred, ojämlikhet, svält och arbetslöshet. Vi hanterar det helst genom att blunda eller titta bort. Titta bort är svårt när världens nöd visar sig på bästa sändningstid och vi konfronteras vid ingången till närbutiken. När döda kroppar flyter upp på stranden, ja då är det svårt att blunda. Vad göra?

Vi angriper symtomen:

  • Låt oss bomba flyktingbåtarna innan de lägger ut på Medelhavet.
  • Låt oss förstärka våra gränser, bygga högre staket och murar
  • Låt oss stifta fler förbudslagar

Grundorsakerna vågar vi inte ens tänka på. Än mindre försöka lösa. Fattigdom, krig, vapenhandel, ojämlikhet, orättvisor, korrupta och inkompetenta ledare och politiker. Klimatförändringar, miljöförstörelse, exploatering av människor, fauna och flora.

Vi lever i en global värld där vi delar en och samma glob. Det finns ingen plan B eller ”glob 2”. Om jag vill röra mig fritt i världen, kan jag då neka andra den rätten? Har jag mer rätt för att jag är född i ett rikt land? Har jag förtjänat mitt svenska pass som ger tillträde till nästan alla länder? Eller var det slumpen? Guds försyn? Är det självklart att jag ska ha, när andra inte har?

Jag tror inte det. Det är dags att tänka om. Respektera varandra mer. Värna allas vår rörelsefrihet och det öppna samhället. Istället för att jobba emot flyktingströmmarna, en Davids kamp mot Goliat, jobba med dem, underlätta rörelse. Ryck undan mattan för flyktingsmugglare och andra som skor sig på fattiga och desperata människor och på dåliga politiska beslut. Se de många fördelarna som immigration och integration för med sig. Nya idéer och lösningar. Nya gener. Förbättrad demografisk balans.

Jag utmanar dig att för varje negativ flyktingtanke, tänka två positiva. Flyktingar är människor med tankar och drömmar precis som alla andra. Världen är både galen och härlig. Låt oss tillsammans bidra till en framtid där hoppet lever och där alla människor känner sig trygga och kan leva goda liv. Låt oss göra det nu!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.