Till innehåll på sidan
Martin Vogel

Trög process i FN-klimatförhandlingar

FN-Klimatförhandlingar i Bonn

FN-Klimatförhandlingar i Bonn

Med siktet inställt mot Paris i december pågår det just nu klimatförhandlingar inom UINFCCC I Bonn. Mötet som pågått i lite mer än en vecka, och varar fram till fredag, har inletts i snigelfart, med många frågetecken och förvirring. Men trots det har stämningen mellan parterna varit positiv, mycket beroende på att man trots allt lyckas gå framåt i den övning som just nu präglar förhandlingarna. Hittills har arbetet fokuserat på att identifiera överlappningar och upprepningar i den text som togs fram i Geneve i februari i år. I Geneve lät man parterna lägga in sina perspektiv till förhandlingstexten, den text som nu utgör grunden till klimatavtalet som väntas antas i Paris, vilket resulterade i en omkring 90-sidor långt dokument, fyllt med olika lösningar och alternativ till viktiga frågor som fortsätter skjutas på framtiden. I detta ligger en enorm utmaning, när alla perspektiv så småningom ska jämkas till ett avtal som alla parter kan skriva under. Själva förhandlingsarbetet har dock inte inletts ännu i Bonn, vilket under veckan har skapat viss frustration bland parterna. Under torsdagen kungjordes det att man de senaste dagarna lyckats korta texten med 5%, och att man förbrukat 30% av tiden som avsats för övningen. Men under samma möte  luftade många parter, däribland EU och många länder inom G77-gruppen, sin frustration med att arbetet går alldeles för långsamt. Igår kom en ny kungörelse där man uppdaterade parterna kring processen, och om när förhandlingsarbetet kan inledas. Men få konkreta förslag kom och arbetet går vidare mot att försöka ha en färdig produkt till fredag.

Processen är omfattande, och det återstår mycket arbete innan vi ser ett färdigt avtal i Paris. Det är givetvis förståeligt att arbetet kräver tid, men samtidigt gör hoten från klimatförändringarna sig påminda hela tiden världen över. Klimatförändringarna drabbar globalt, och drabbar alla människor på jorden. Människor, i synnerhet kvinnor, som redan lever i fattigdom och utsatthet drabbas allra värst, med knappa resurser att stå emot effekterna av ett förändrat klimat. Det är samtidigt dessa människor som bidragit allra minst till de globala utsläppen som bidragit starkt till de klimatförändringar vi upplever idag. Världens rika länder har därmed ett historiskt ansvar att med resurser bistå människor som inte har möjligheten till anpassning, och samtidigt agera med kraft för att minska de globala utsläppen av växthusgaser.

Vi fortsätter hoppas på att ett kommande Parisavtal kommer lyckas med den monumentalt stora uppgiften att föra länder samman i en samsyn kring vad som krävs för att komma vidare, hur en rättvis bördefördelning ska se ut och hur världen ska lyckas med den omställning som krävs för att undvika en temperaturhöjning som går bortom 1,5/2 grader. Samtidigt börjar förändring ske på andra håll, kampanjer mot att avsluta investeringar i fossila bränslen får allt mer uppmärksamhet, förnybar energi introduceras allt mer världen över och även företag och stora energiproducenter börjar nu höja sina röster för förändring. Nu gäller det att världens politiska ledare också tar fasta på det momentum vi stå inför!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.