Mördarsniglarna som predikar


Jag har i min trädgård drabbats av en invasion mördarsniglar. Sniglar som förutom att de är slemmiga äter upp allt gott i trädgården. De har dessutom en förmåga att föröka sig i en mycket snabb takt. När daggen på kommer strax innan mörkrets intåg så kryper de fram ur sitt gömställe där de varit under dagen för att klara sig undan solljusets avslöjande strålar. Men i skydd av mörkret verkar de tro att de kan kalasa precis som de vill på blommor och blad.

Det är då jag gör min insatts. Jag plockar dem en och en för att förhindra deras förstörelse av trädgården. Om jag, eftersom de är så slemmiga och otrevliga att ta i, väljer att låta dem hållas så äter de efter ett tag upp alla blommor och blad i trädgården. Om jag kastar dem bara utanför trädgården så kommer de tillbaka efter en tid igen och kan återigen utföra sitt nattliga förstörelsearbete. Därför plockar jag dem och ser till att de för evigt blir oskadliggjorda.

Men jag kan byta ut ”mördarsniglarna” emot ”synden”, ”trädgården” emot ”mig själv” och ”jag” emot ”Gud”. Gör jag det så blir det en berättelse som handlar om något helt annat. Då handlar det helt plötsligt inte om trädgård och mördarsniglar. Då handlar det om jag och min synd.

Synden, d v s det som drar oss människor bort från Gud. Den är allt det där i mitt liv som förstör för mig, som trivs bäst i mörkret och som äter upp det goda i mig. Därför vill Gud plocka bort synden (mördarsniglarna) i mitt liv och förgöra dem en gång för alla, för att jag ska kunna blomma ut och växa. Det räcker då inte med att kasta synden över till grannens tomt då kommer den tillbaka ändå, på nytt och på nytt.

Livet med Gud handlar helt enkelt om att låta Gud plocka bort det som vi kallar för synd och låta honom förgöra den. Sedan ger det oss möjlighet att leva nära Gud utan att bli nedbrutna och nedtryckta. Mot mig som syndare är Gud kärleksfull och nådig emot, men emot synden i mitt liv så är han inte nådefull. Istället förgör han den. Jag som människa blir förlåten medan synden blir utplånad.

Så ta detta med i tanken när du är ute och plockar mördarsniglar i sommar så kan kanske mördarsniglarna predika för dig samtidigt som du plockar dem.

Osbyherden Hans Eriksson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *