Församlingens enhet bygger på enhet i Kristus


För att församlingen ska kunna fungera som en enhet så måste vi ha något vi kan samla oss omkring. Då finns inget bättre än Jesus Kristus. Jag tänker därför så här, om vi lägger Jesus Kristus som ett raster över våra liv så kommer han att påverka hela våra liv. Och det är ju det som det kristna livet handlar om. Varje gång vi tar upp en ny medlem i den kristna kyrkans gemenskap genom det heliga dopet, så förenas den som döps med alla andra kristna i världen och men Jesus Kristus själv.

När Jesus lämnade jorden så lämnade han oss inte ensamma kvar på jorden han sände sin helige Ande som vår Hjälpare och ledsagare. I dopet fick vi den helige Ande som gåva. Vi kan beskriva det med att vi som döpta ständigt har Jesus Kristus vid vår sida. Han leder oss och hjälper oss. Vi ser honom inte, vi kanske inte ens känner hans närvaro, men ändå så finns han där! Det är därför tre saker jag särskilt tänker på

Gud är enig

Gud är en. Han har under olika tider verkat på jorden på olika sätt. I skapelsen så var har hos oss som Fadern. Det berättas i skapelseberättelsen att Fadern gick runt i skapelsen och umgicks med de första människorna. Under tiden var Sonen och Anden i Guds rike och regerade där. Men gemenskapen med Gud bröts när människan gjorde uppror emot Gud. Alltså vi blev otrogna emot Gud och tilliten bröts mellan Gud och människa bröts. När detta skedde så valde Gud att ta på sig straffet för människans uppror för att återigen bygga upp tilliten mellan Gud och människa. Jesus Kristus, Guds  enfödde Son kom till jorden, Fadern och Anden var då i Guds rike. De var alla överens om att det var det enda sättet att lösa människan från upprorets konsekvens, åtskildheten från Gud. Jesu uppdrag var att bygga upp tilliten igen. Han gjorde det genom att dö för vår skull, lät sig bli begraven, för att sedan uppstå till det eviga livet igen.

Ja det är ju dessutom precis det som sker i dopet. Vi dör bort från vårt gamla jag. För att sedan uppstå till ett nytt jag. På vägen begravs vårt gamla jag för att aldrig uppstå igen. Men ett nytt jag där Jesus är med i livet, har fått liv och det livet är evigt. När sedan Jesus lämnade jorden så sände han Guds helige Ande till oss människor och den är här än, Fadern och Sonen däremot är i Guds rike och regerar. Fadern och Sonen och Anden är eniga. De utför samma uppdrag att få oss människor vilja leva i tillit till den treenige Guden.

Församlingen ska vara enig

Det finns många olika uppfattningar om vad kristen tro är. Vi människor är alla olika. Vi tänker olika, vi gör olika. Men då säger aposteln Paulus till oss Sträva efter att med friden som band bevara den andliga enheten: en enda kropp och en enda ande. Ef 4:3-4

Vi har alltså fått ett uppdrag att vara eniga i den kristna kyrkan. Vi ska göra det genom Jesus Kristus som den som samlar oss. Vi kan som människor ha olika uppfattningar om Jesus Kristus. Men för att kyrkan ska vara ett så behöver vi lägga Jesus Kristus som ett raster över kyrkan och våra liv som kristna. När vi ser livet genom Jesus Kristus så händer det spännande saker i oss. Då flyttas fokus från vårt eget ego. Då är det inte jag som individ som har främsta platsen utan istället är det den samlade kristna kyrkan med Jesus Kristus i centrum som har den främsta platsen. Då blir det en enig gemenskap just eftersom vi öppnar vårt hjärtas öra för Jesus Kristus. När vi är samlade i Jesu namn så leder det till att vi som kyrka blir alltmer lika Jesus Kristus. Då leder vår tro till att vi inte bara blir eniga i tro, vilket vi blir när vi fokuserar på Jesus Kristus, utan också eniga i handling. De två är nämligen sammanlänkade med varandra. Det är det som vi ibland kallar trons konsekvenser. Tron på Jesus Kristus får sådana konsekvenser i livet att vi inte kan annat än omsätta tron i praktisk handling. Men om vi glömmer Jesus Kristus saknar vi den enande kraften i våra liv. Han är den som skapar fred och försoning dels i oss själva men också mellan människor. När vi människor låter Jesus Kristus verka i oss så motverkar det splittring och förebygger krig och konflikter, både i det lilla sammanhanget i familj och bland vänner och i det stora sammanhanget inom länder och mellan olika folk och grupper.

Jesus Kristus är ett med Gud Fader och den helige Ande. Deras enhet gör att hos dem råder endast fred. Några stridigheter mellan de tre personerna i gudomen finns inte. Men här i världen finns många stridigheter. Därför är enda sättet att leva i fred och enighet att hålla sig till Gud själv. När vi håller oss till Jesus Kristus så håller vi oss till den som enat alla som vill tro på honom genom sin försoningsdöd på korset.  Om vi går vår egen väg utan Jesus Kristus som vår ledsagare så kommer vi att hamna på avvägar. Då kommer vi förr eller senare att hamna i konflikter och ofred. Precis det som vi ser i samhället och världen idag. Om vi inte låter Herren själv bevara oss, om vi inte tar till oss trons nådegåva, sker det som sker idag. Splittring, våld, hot, otrohet och allt annat som den onde själv vill ska ske ibland oss. Men om vi låter trons nådegåva ledsaga oss, då har vi Kristus inom oss och då har vi också funnit honom som enar oss alla dagar i livet och i det kommande livet.

Vi har kallats att låta Jesus Kristus verka i oss genom dopet och tron som en enig kyrka.

Paulus säger ju. Jag uppmanar er alltså, att leva värdigt er kallelse, alltid ödmjuka och milda. Ha fördrag med varandra i tålamod och kärlek. Ef 4:1-2

Det är den kallelse vi har fått som Kristi efterföljare. Men eftersom vi av egen kraft inte alltid klarar av att leva i tålamod och kärlek, leva i ödmjukhet och mildhet är vi helt beroende av att hålla oss till Jesus Kristus. När vi håller oss till honom får vi kraften ifrån honom. Då vill vi inte smutskasta dem som är emot oss och det vi tycker och tänker. Istället känns det helt rätt att behandla varandra med kärlek och respekt utan reservation. Därför är det så viktigt att vi lever i Herrens närhet. Och låter honom uppfylla hela oss. När vi överlämnar våra liv helt och fullt till honom då arbetar han i oss så att det påverkar vårt sätt att vara. Till att bli mera tålmodiga och kärleksfulla. Bort ifrån allt det som splittrar. Jesus Kristus verkar i oss så att det enar oss i kärlek till andra och varandra.

För oss handlar det så mycket om tilliten till Jesus Kristus. Har ni föresten tänkt på att ordet tillit är en palindrom. Det vill säga att det blir tillit om man läser ordet från vänster till höger, men också om man läser det från höger till vänster. Det ger oss ett viktigt budskap. Det är nämligen en bild för tillitens två riktningar. Vi behöver ha tillit till Gud. Och Gud har tillit till oss. Tilliten går åt två håll. Den går först från Gud till oss.  Sedan besvarar vi Guds tillit och har tillit till honom. Säger vi nej till att lita på Jesus Kristus så haltar tilliten. För att tilliten ska fungera, som det var tänkt, så behöver vi överlämna oss själv med både kropp, själ och ande i Jesu Kristi omsorg. För då när vi besvarar Guds tillit till oss så får vi ”Enhet i Kristus”. En enhet som bara växer sig starkare och starkare och tilltron till dopet vi döpts med leder till att tro och handling blir ett. Det leder till ett helt liv, ett liv med hela relationer både med Gud och med människor.

Guds välsignelse

Osbyherden Hans Eriksson

 

En kommentar

Britta-Lena Ljungman säger
7 september 2015 – 01:04

Hej och tack!
Jag bearbetade gudstjänsten från igår i mina tankar och funderade på att skriva några rader till dig och så fick jag se din blogg.
Där hittade jag hela predikan med antydan till att du är öppen för respons. .
I min erfarenhetsvärld är inte Gud "som en fader eller moder". Jag och Fadern är ett, säger Jesus i ett av de många ställen som visar på Gud som Jesu och allas äkta Fader. "Vår Fader" är Jesu rekommenderade tilltal när vi ber till Gud.
För mig är det inte en liknelse eller jämförelse med en jordisk far utan den verklige Skaparen och upprätthållaren. Gud, vår Far, är urbilden av allt vad fader heter. För den som inte har en fungerande jordisk far är ändå Gud först, och den som ville mitt liv.
Jag ser skapelseberättelsen som en startpunkt men skapandet som något kontinuerligt och hela gudomen inblandad. Därför studsade jag till när du sa att Skaparen skulle vara någon annanstans efter igångsättandet. Var ligger Guds rike? Luther säger i förklaringen till första trosartikeln: "Jag tror att Gud har skapat mig och alla varelser...och att han ännu uppehåller sin skapelse." Treenigheten är svårdelad.
Enligt kyrkans tradition och tolkningen av Uppenbarelseboken är Kyrkan, förutom Maria förstås, Modern med stort M. Det heter ju även i folkmun hon om kyrkan och det blir mycket som ska ändras om vi väljer en henväg i dessa frågor.
Sen undrar jag om enhet och enighet är samma sak? Enheten i Kristus är väl grunden. Om enigheten vore målet skulle vi genom att formulera och tycka olika fjärma oss från det. Istället kan det väl utveckla oss tillsammans att vara oeniga på en eller annan punkt.
Det där med tillit blev en fin poäng
Det var några av alla de tankar jag tänkt sedan igår. Det som lämnar en likgiltig kommer man inte ihåg, så tag emot mina tankar som ett bevis på motsatsen.

Hälsningar i Kristus
Britta-Lena

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *