Hur viktig är Jesus Kristus i Svenska Kyrkan


Centrum i Svenska Kyrkans teologi bör ligga i Jesus Kristus som blivit människa, försonat mänsklighetens synder genom sin död på korset, nedstigande i dödsriket där han predikade för andarna, för att sedan uppstå till det eviga livet.

Men hur stor plats han ”Jesus Kristus” egentligen i förslaget till Kyrkohandbok som nu är ute på remiss? Genom att konsekvent välja det alternativ till agenda som har så lite fokusering på Jesus Kristus Guds enfödde Son så fick jag fram en Agenda enligt följande. Detta förutsätter naturligtvis att Jesus Kristus inte nämns i någon av texterna enligt evangelieboken eller att Jesus Kristus inte nämns i beredelseord eller predikan, eller i någon Psalm, eller inte används i förbönen, samt att man byter ut trosbekännelsen till en trinitarisk psalm som man får göra i undantagsfall. T ex psalm 338 i Psalmboken. Allt detta är fullt möjligt enligt handboksförslaget

Namnet ”Jesus” när det sår för sig självt används 0 gånger,

”Kristus” när det står för sig självt 3 gånger i Kyrie, ”i församlingssvaret efter evangeliet” och i ”Nattvardsbönen”.

När ”Kristi” står för sig självt 1 gång vid ”brödsbrytelsen”.

Kombinationen ”Jesus Kristus” 2 gånger i påannonseringen till ”Herrens bön” samt i ”sändningsordet efter måltiden”.

Ordkombinationen ”Jesu Kristi” 1 gång i ”Bön om förlåtelse”.

Det är enligt mitt sätt att se allvarligare för kyrkan att nämna Jesus Kristus så lite i en gudstjänst än för att ta ett exempel de konsekvenser som Mc Donalds skulle få om de slutade sälja hamburgare.

Så här ser Högmässoagendan jag tagit fram som underlag för min analys. Rätta mig gärna om jag räknat fel.

Klockringning

Psalm

Inledningsord

P/L: I Guds, den treeniges, namn. Gud är här. Du är här. Jag är här. Vi är här tillsammans.

Bön om förlåtelse

F: Gud, jag är delaktig i världens synd, och bekänner nu inför dig den synd jag bär ansvar för. Förlåt mig. I Jesu Kristi namn.

Förlåtelseord

P: Gud (som är oändlig i sin kärlek) älskar dig, befriar dig och förlåter dig. I Faderns och Sonens och den heliga Andens namn. F: Amen.

Tackbön

Kristusrop/Kyrie

P/L, F: Herre, förbarma dig, Kristus, förbarma dig, Herre, förbarma dig.

*Lovsången/Gloria och laudamus

P/L: Ära åt Gud i höjden och frid på jorden bland människor som han älskar. F: Gloria, gloria in excelsis Deo. Gloria, gloria in excelsis Deo. P/L: Lovad vare vår Skapare, lovad vare Gud, vi lovsjunger dig med jubel! F: Gloria, gloria in excelsis Deo. Gloria, gloria in excelsis Deo. P/L: Lovad vare vår Räddare, lovad vare Gud, vårt lov ska stiga upp till dig! F: Gloria, gloria in excelsis Deo. Gloria, gloria in excelsis Deo. P/L: Lovad vare vår Tröstare, lovad vare Gud, vi jublar över dina verk! F: Gloria, gloria in excelsis Deo. Gloria, gloria in excelsis Deo.

Dagens Bön

Gammaltestamentlig läsning

Vi lyssnar till gammaltestamentliga läsningen från…

L: Så lyder Bibelns ord. F: Gud, vi tackar dig.

Epistelläsning

Vi lyssnar till epistelläsningen från…

L: Så lyder Bibelns ord. F: Gud, vi tackar dig.

Psalm

* Evangelium

P/L: Upplyft era hjärtan till Gud och hör dagens heliga evangelium. Så står skrivet i …

P/L: Så lyder det heliga evangeliet. F: Lovad vare du, Kristus.

Predikan

* Trosbekännelsen/Credo

Ersatt av en trinitarisk psalm 338

Psalm

Kyrkans förbön

Psalm (Tillredelse/offertorium)

* Lovsägelsen/sursum corda och prefationen

P/L: Upplyft era hjärtan till Gud. F: Vi upplyfter våra hjärtan. P/L: (Låt oss) Tacka Gud vår Herre. F: Allena Gud är värd vårt tack och lov. P/L: Du håller världen i dina händer och nämner oss alla vid namn. Varje människa har du skapat till din avbild. Du gav oss livet för att vi skulle höra samman med dig. P/L: Därför vill vi med dina trogna i alla tider och med hela den himmelska härskaran prisa ditt namn och tillbedjande sjunga:

* Helig/Sanctus

F: Helig, helig, helig, Herre Gud Sebaot. Himlarna och jorden är fulla av din härlighet. Hosianna i höjden (,hosianna i höjden). Välsignad vare han som kommer, i Herrens namn. Hosianna i höjden (,hosianna i höjden).

Nattvardsbönen

P: O Gud, i Kristus går du från tomhet och död och gör det omöjliga möjligt. Ge oss liv, så som du gav honom livet. Räck oss i detta bröd och vin din välsignelse och kärlek. Den natt då han blev förrådd tog han ett bröd, tackade, bröt det och gav åt lärjungarna och sade: Tag och ät. Detta är min kropp som blir utgiven för er. Gör detta till min åminnelse. Likaså tog han bägaren, tackade och gav åt lärjungarna och sade: Drick av den alla. Denna bägare är det nya förbundet genom mitt blod, som blir utgjutet för många, till syndernas förlåtelse. Så ofta ni dricker av den, gör det till min åminnelse. F: Din död förkunnar vi, (Herre,) din uppståndelse bekänner vi till dess du kommer åter i härlighet P: Gud, din kärlek bär allt. Sänd din Ande till oss och till brödet och vinet. Kom och gör världen hel. Din är all ära och härlighet i evighet. F: Amen.

Herrens bön/Pater Noster

Vi ber tillsammans den bön som Jesus Kristus själv har lärt oss: F: Vår Fader, du som är i himlen. Låt ditt namn bli helgat. Låt ditt rike komma. Låt din vilja ske på jorden så som i himlen. Ge oss i dag det bröd vi behöver. Och förlåt oss våra skulder liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss. Och utsätt oss inte för prövning utan rädda oss från det onda. Ditt är riket. Din är makten och äran i evighet. Amen.

Brödsbrytelsen

P: Brödet som vi bryter ger oss gemenskap med Kristi kropp. F: Så är vi, fastän många, en enda kropp, ty alla får vi del av ett och samma bröd.

Fridshälsningen

Herrens Frid åt er alla.

* O Guds lamm/Agnus Dei

F: O Guds Lamm, du möter oss i bröd och vin, helar oss och ger oss av din frid.

Kommunionen

Kom, allt är tillrett. P: Vi har tagit emot Jesus Kristus. (P/F:) Han bevarar oss till evigt liv. Amen.

Bön efter kommunionen

O Gud, tack för dina gåvor, din kärlek, din förlåtelse, din närhet. Tack för att vi får gå från denna nattvard med din Son i våra hjärtan. Hjälp oss att bära hans kärlek vidare. Din är makten och äran i evighet. Amen.

Psalm

* Lovprisning/Benedicamus

P/L: Vi prisar och tackar Gud. F: Vi prisar och tackar Gud. Halleluja, halleluja, halleluja.

Välsignelsen

Ta emot Guds välsignelse: P: Herren välsignar er och beskyddar er. Herren låter sitt ansikte lysa mot er och visar er nåd. Herren vänder sitt ansikte till er och ger er sin fred. I Faderns och Sonens och den heliga Andens namn. F: Amen.

Psalm och/eller avslutande musik (Postludium)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *