Kallelsen till Guds rike


Jag delar nu min sinnliga predikan som jag predikat dels i Osby kyrka på högmässan idag och på en friluftsgudstjänst i Fornahässle i Loshults församling.

Predikan utgår ifrån Joh 1:35-46

Du är bjuden på en resa. Du är bjuden på en resa full av upplevelser och intryck. Resekostnaden är redan betald. Men det är inte kyrkan som betalar utan det är Jesus Kristus själv som betalar priser. Du har ställts inför ett val. Antingen tackar du ja till resan eller så tackar du nej. Om du tackar nej kan du kanske få berättat om resan för dig av någon av dem som tackade ja. Om du däremot väljer att tacka ja och följa med på resan, så får du själv med alla dina sex sinnen uppleva resan och dess mål.

Genom att höra någon berätta om en resa och kanske visa bilder kan man få en god information om resan. Men det blir ändå aldrig samma sak som om man själv är med och upplever resan. När man själv är med på resan blir hela resans upplevelse ens egen upplevelse.

Dagens evangelietext handlar om att resa det vill säga att följa med och se. Det är Jesus som bjuder in oss när han säger: ”Följ med och se!” Vi är alltså med alla våra sex sinnen inbjudna att uppleva det kristna livet. Det går naturligtvis att höra någon berätta om det kristna livet. Men det blir aldrig det samma som att själv uppleva det.

Det kristna livet måste upplevas på samma sätt som en resa måste upplevas. Därför:

Följ med och se!

En Gud som låter oss leva i en vacker värld. Så att vi skall vilja leva med honom. Men Gud låter oss också se de under han gör med oss. När lärjungarna får uppmaningen ”Följ med och se”. Så är det för att då kan vi se vad han vill göra och kan göra i våra liv. Då ser vi försoningens hemlighet. Då ser vi att Gud älskar oss människor, gränslöst, då ser vi att resan inte är tidsbegränsad utan evig.

När vi ser Jesu kors, så ser vi inte bara ett kors vilket som helst, utan vi ser att Jesus har offrat sitt liv för oss, därför är resan med Jesus Kristus redan är betald. Gud har skapat oss med ögon för att vi skall kunna se vad Gud gör i världen. När vi ser skapelsen färgprakt så påminns vi om att vi har en Gud som skapat oss och som ständigt skapar på nytt.

Följ med och hör!

När du hör fågelsången så hör du hur Guds skapelse sjunger lovsång till Guds ära. När du hör musik så är det för att Gud har skapat musikens möjlighet.

När du hör Guds ord talas till Dig, så hör du om Guds nåd och kärlek. Då hör du att du är välkommen till honom som du är. Då hör du att enda sättet att bli ett Guds barn är hörsamma kallelsen att bli ett Guds barn och att följa med på resan med Jesus Kristus som reseledare. Gud har skapat oss med öron för att vi ska höra. Följ med och hör fågelsången, följ med och hör musiken följ med och hör hur Gud talar till dig.

Följ med och känn!

För någon kan ett enkelt ljus i samband med bön eller att låta Frälsarkransen sitta på armen så att relationen till Gud på så sätt blir mer påtaglig. Det finns många fler bra sätt att känna på tron. Det viktiga är att vi inte glömmer att varje gång vi fysiskt känner på den kristna tron berikas vår Gudsupplevelse. För en annan kan det vara viktigt att göra korstecknet för att på så sätt känna korsets kraft i sitt bröst. Att få förbön med handpåläggning är ett annat bra sätt att känna den kristna tron. När vi döptes i dopets vatten fick vi även då känna Guds närhet genom att livets vatten flödade över oss. Gud har skapat oss med känsel för att känna. Många gånger är det så att det är lättare att tro om man kroppsligen får känna på tron. Därför är trons resa en resa full av möjligheter att känna och ta på tron.

Följ med och känn doften!

Utan Jesus Kristus i våra liv som finns inget hopp, doften blir lite unken, ungefär som när den doft som kommer emot en när man öppnar en dörr till ett fuktigt och instängt källarrum. Skillnaden mellan doften om man är med på resan eller inte är som skillnaden mellan att befinna sig i en fuktig och unken källare eller att befinna sig ute i en trädgård av doftande och blommande syrener och jasminer. Den upplevelse man missar om man inte följer med på resan är inte värd att riskera. Men när vi reser genom livet med Jesus Kristus som reseledare så blir doften ljuvlig, eftersom det eviga livets doft kommer emot oss. Då får vi redan här i livet känna en försmak av doften av evighet. Gud har gett oss ett luktsinne för att vi ska kunna känna doften av livet med Gud.  När följer med på den kristna resan så kommer en doft av evighet till oss.

Följ med och smaka!

Guds nåd kommer över oss och ger oss livets vatten att smaka ur livets källa, Jesus Kristus själv. När vi tar emot nattvarden så smakar vi Guds nåd och vägen till livets källa öppnas åt oss. Som ni kanske märkt så har jag nu beskrivit hur vi på olika sätt kan uppleva Jesus Kristus, hur vi kan uppleva den kristna tron med våra fem sinnen.  

Nu återstår bara hur vi kan uppleva Guds närhet med det sjätte sinnet, sinnet som officiellt inte finns men som alla känner till. Källan som släcker all törst. Att följa med på resan med Kristus är även det ett sätt att lära känna Jesus Kristus och få en upplevelse för livet. Vi har också fått förmågan att känna smak. På resan får vi också smaka Guds godhet. Vi får smaka på Guds nåds gåvor. Vi får genom att äta brödet och dricka vinet möjlighet att smaka frälsningens verklighet, syndernas förlåtelse.

Följ med och andas in Guds helige Ande!

När vi reser tillsammans med Gud på livets väg så förändras vi hela tiden och vår ande blir alltmer lyhörd för Guds Ande. Vi lär känna Gud och vi får målet allt klarare framför oss. Men om vi följer med på resan då leds vi av Jesus Kristus som själv är reseledaren. Gud har sänt sin helige Ande för att hjälpa oss att leva ett liv som bär ända in i evigheten. Då öppnas vårt andliga luktsinne upp och vi kan känna doften av gudomlighet. Då öppnas vårt andliga smaksinne och vi kan smaka Guds godhet. På det allra påtagligaste sättet sker detta i mötet med Jesus i nattvardens bröd och vin.

Upplevelsen som vi får är magnifik. Med Guds helige Ande i funktion i våra liv så öppnas vår andliga ögon upp, då öppnas våra andliga öron upp, då öppnas vår andliga känsel upp och vi kan känna allt det goda Gud gör för oss. Om vi däremot inte följer med på resan utan väntar på att någon skall berätta om resan för oss, så kan det sjätte sinnet, vår ande, leda oss fel istället, bort ifrån Gud. Om vi inte känner Gud kan vi lätt hamna på villospår. Det sjätte sinnet är vårt andliga sinne, när vi i vår ande upplever hur Guds Helige Ande verkar i oss. När vi väljer att ”följa med och se”. Då börjar vår ande att öppna upp sig för Guds helige Ande.

Därför blir min uppmaning till dig idag samma som Jesu uppmaning när han kallade lärjungar. ”Följ med och se!” Då blir livet så mycket mer innehållsrikt än det blir om du stannar kvar utan att resa med Jesus. Därför! ”Följ med och se!”

En kommentar

Britta-Lena Ljungman säger
5 juni 2016 – 10:10

Den var tänkvärd, lätt att komma ihåg och bra poänger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *