Några av Piteås kulturskatter


I församlingen har vi tre riktigt viktiga milstolpar när det gäller historien om Piteå. Runt Öjeby kyrka byggde man upp den bebyggelse som 1621 fick stadsrättigheter. Men historien startar redan i början av 1300-talet då koloniseringen av Piteå började.

42

Klocktornet som står vid Öjeby kyrka sägs vara den äldst bevarade byggnaden i hela Norrbotten. I slutet av 1300-talet ska det visst ha stått på den platsen det står på idag. 1408 fick kyrkan marken där tornet stod för att kunna bygga en kyrka där och den stod förmodligen klar först i slutet på 1400-talet.

43

Runt kyrkan finns kyrkstaden vars funktion har varit övernattningsstugor för långväga kyrkobesökare. Det fanns en tid då alla som bodde i Sverige var tvungen att gå i kyrkan varje söndag. Det fungerade bra för dem som bodde i södra Sverige för där ligger kyrkorna nära varandra. Här uppe fanns bara Öjeby kyrka och många bodde väldigt långt ifrån, därför var behovet av övernattningsstugor stort. Det fanns regler för vilka som fick ha en kyrkstuga, eller ett kyrkstugerum och ett villkor för att bygga en stuga var att man var skattebonde och att man bodde minst 1 mil från kyrkan. Antal gånger man måste gå i kyrkan berodde också på hur långt bort man bodde. Öjebyborna fick allt gå till kyrkan varje söndag och ingen kyrkstuga fick dom bygga.

Det har nog funnits någon typ av övernattningsstugor i Öjebyn så länge som kyrkan varit där. Nuvarande kyrkstugor kan inte vara äldre än 1721 för då var ryssarna här och brände allt de kom åt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

År 1666 brann Öjebyn och man flyttade staden Piteå till Häggholmen i stället. Alla som bodde i den nya staden hamnade inom den ramen som gjorde att de var tvungna att komma till kyrkan varje söndag. Det var en bit så borgarna i Piteå försökte få tillstånd och pengar till att bygga en egen kyrka men det gick inte så bra. Tillstånd fick man men kungen ville inte ge några bidrag för att bygga kyrkan. Efter många år av påtryckning fick man till slut kollekten från kyrkorna i några stift i landet (som då också innefattade Finland). År 1686 stod äntligen Piteå kyrka klar. Nu är kyrkan Luleå stifts näst äldsta träkyrka, trots att ryssarna var här och brände. Varför dom inte brände kyrkan? Om man ska tro på ”ryktet” så beror det på att ryssarna använde kyrkan som stall!

Piteå kyrka var i många år en distriktskyrka till Öjeby kyrka, det var först i början av 1900-talet som Piteå blev en egen församling, Piteå stadsförsamling. År 2010 blev Piteå stad och Piteå landsförsamling en församling igen, nämligen Piteå församling.

Kyrkan är en stor del av vår historia och våra förfäder har fått lägga både pengar och arbetstimmar för att bygga våra kyrkor, de är deras gåva till oss nutida människor. Nu är bollen hos oss, hur vill vi tacka våra förfäder och vad vill vi ge kommande generationer?

Jag tänker att vi ska bekanta oss med vår kulturskatt. Jag kommer att, här framöver, skriva om några av de föremål som finns i kyrkorna och lite om varför de finns där.

Vi ses!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *