Antependium

Historia och speciellt hembygdshistoria tycker jag är roligt och att få guida är en väldigt rolig del av mitt arbete. I dag var en sådan dag då jag fick prata om de historiskt sett fina saker som vi har i Öjeby kyrka. Tänker nu ta tillfället i akt och berätta för er om kyrkans skatter och vi börjar med antependiet (altarförhänget) från 1589. Ordet antependium kommer från latinets ante ’framför’ och pendere ’hänga’ och är ett utsmyckat tyg på altarets framsida.

Antependiet i Öjeby kyrka är unikt på många sätt. För det första är det gjort 1589 och det har klarat tidens gång utan att förstöras. Det har klarat av två stora bränder. Den första gången 1666 då Öjebyn brann ner, på grund av slarv med elden. Den andra gången 1721 då ryska soldater brände Piteå och Öjebyn i slutskedet av det stora nordiska kriget. Broderiet är en unik företeelse i vårt land. Tekniken är dubbelläggsöm och den förgyllda läderremsan som kantar alla figurer har medeltida tradition, men det finns bara ett exempel med liknande teknik, den berömda Bayeuxtapten från 1000-talets slut. Förmodligen är antependiet sytt av prästen Andreas Nikolais fru och döttrar och sedan skänkt till kyrkan, men det kan också vara gjort av professionella sömmerskor på den tiden.

Bilderna på den övre raden föreställer evangelisterna Johannes, Matteus, den uppståndne Jesus, Lukas och Markus. Den nedre raden föreställer tron, profeten Elias, Jesus, Mose med budtavlorna och hoppet. Om man tittar noga på Mose så har han horn på huvudet och det beror på en felöversättning. Ordet behornad på latin är lik ordet för strålar och vid valet av ord valde man fel. Alla som avbildade Mose i någon form av konst, gjorde Mose med horn på den här tiden. Michelangelo har gjort en väldigt känd marmorskulptur av Mose och han har avbildat Mose med horn.

Antependiet är väl skyddat för ljuset för att det ska hålla i många år till. Välkommen in i Öjeby kyrka för att titta på det. Kyrkan är öppen vardagar 8-14 och i samband med gudstjänster – förstås!