Altartavlan i Öjeby kyrka

Altaruppsatsen i Öjeby kyrka inköptes år 1704 och den är gjord av Caspar Schröder. Tavlan är ett bra exempel på högklassigt barockarbete. Caspar Schröder verkade i Stockholm och samarbetade med Tessin i byggandet av Stockholms slott. Altartavlan är delad i tre delar och längst ner finns en inramad tavla föreställande nattvarden. Vem som målat bilden vet man inte men motivet är vanligt i de protestantiska kyrkorna. Bilden visar nattvarden på det sätt som man i hela Nordeuropa framställde den under 1600-talet. Alla sitter vid ett långbord med Jesus i mitten och på bordet kan man se olika föremål som är symboler för nattvarden.

Mellanpartiet består av en nisch, där en Kristusstaty står, klädd i ett böljande tygstycke, som fladdrar i vinden. Gestalten ser stark och mäktigtut, det är ingen lidande man vi ser, utan en som har övervunnit lidandet. På båda sidorna om Jesus står två änglar i veckade kläder, allt i barockens anda.

Ovanför Kristusgestalten ser vi den helige Anden som en duva. I bibeln berättas det om att när Jesus döptes öppnades himlen och en duva blev synlig över Jesu huvud och man hörde en röst som sa ”Du är min älskade son, du är min utvalde” (Lukas 3:22)

Längst upp har vi en liksidig triangel som är en symbol för den treenigheguden, fadern, sonen och den helige Ande.

Våra förfäder som byggde kyrkan ville att den skulle vara fin, man byggde kyrkan till Gud. Man ville smycka kyrkan för att den skulle vara finare än de hus man bodde i. Kyrkan skulle vara en försmak av himlen.