Menskoppar i Chekereni


Hej! Varit lite tyst på bloggen här ett tag men jag, Elin, tänkte uppdatera er lite på senaste tidens händelser.

Det största för i alla fall mig och Philippa är att vi har genomfört menskoppsprojektet! Minns ni det? En liten påminnelse: i samarbete med Moshigruppen i Danderyds församling så har jag och Philippa hållit i en kurs om sexuell och reproduktiv hälsa för 35st 14åriga tjejer ute på en skola i Chekereni, och sen fick alla tjejerna en menskopp. I början av november höll vi i kursen med hjälp av pastorns fru tillika lärare på skolan. Vi pratade engelska och hon översatte till Swahili. På första seminariet pratade vi om kvinnokroppen och mens. Vad är mens? Varför har man mens? Hur fungerar mens? Tjejerna var intresserade och fnissade ibland så som 14åringar gör. Vi visade olika sorters mensskydd, chocken var total när de såg tampongen. Såna finns att köpa här i Tanzania men bara på Apotek och det är inte jättevanligt ute i Chekereni.

På seminarium två var det dags för menskoppen! Vi visade och berättade hur den funkar och vad som är bra med den. Klassen var supernyfiken och ställde många frågor, och verkade allt som allt taggade på att få med sig en menskopp därifrån.

På seminarium tre pratade vi om intimhälsa och sexuellt överförbara sjukdomar. På ett sätt ett ganska kulturellt känsligt ämne här, speciellt på landsbygden, men det kändes samtidigt som om tjejerna hade hört det mesta förut, vilket känns väldigt hoppingivande.

Nu återstår utvärdering och efterarbete. Vi hoppas att projektet kan fortsätta och fortsätta utvecklas, kanske med nästa års praktikanter.

Här är lite bilder från seminarium nummer två!

Vänliga hälsningar,

Elin

2 kommentarer

Erika säger
22 november 2016 – 10:22

Vilket fint arbete ni gör! Och så väldigt viktigt! Vad många inte vet är att en menskopp för dessa flickor kan medföra att de stannar kvar i skolan, istället för att tvingas stanna hemma en vecka i månaden för att de har mens. Något som är så självklart för oss, blir ett helt annat projekt när mensskydd inte finns tillgängligt. Menskopp.se sponsrar flertalet projekt liknande ert med menskoppar till kvinnor som verkligen behöver dem. Läs mer https://www.menskopp.se/projects. Tack för det arbete ni lägger ner på detta! Det är så viktigt!

Margareta Wennlund säger
28 november 2016 – 10:19

Väldigt uppmuntrande att se engagemanget i detta! Vilken bra praktik att lära ut om användningen av menskoppar! Lycka till i fortsättningen hälsar Margareta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *