Sopsortering?


051
Vid ’vår’ väg finns denna sopstation.

En mindre tilltalande ”kulturkrock” som vi svenskar utsätts för när vi kommer till Thailand är sophanteringen.

Jag skulle tro att så gott som alla svenskar tycker det är självklart att sortera sopor i någon mån, om inte annat så för att man får pant för t.ex. flaskorna.

Dom allra flesta tycker nog också det är bra om t.ex. batterier eller uttjänt olja tas om hand av kompetent folk och inte bara kastas i naturen.

På Phuket finns inte den möjligheten. På vår lokala sopstation (dvs vid vägkanten ca 200 meter från prästbostaden) blandas allt mellan plast- och plåtburkar, uttjänta däck och kompost mm mm. I Thailand spolar man inte heller ner papper man använt i samband med toalettbesök. Allt detta läggs istället i separat påse, som i sin tur kastas tillsammans med övrigt avfall vid nämnda vägkant.

Det var svårt för oss att hantera redan det. Vad som är ännu värre är att det finns någon slags sophantering också. Fattiga Burmeser och Thailändare kommer nämligen och letar igenom påsarna som ligger vid vägkanten. I bästa fall sker detta på dagen.

När vi någon gång kommer och slänger allt vårt skräp samtidigt som ’sopsorteringen’ pågår, blir människorna som står och går igenom soporna glada, eftersom dom blir först med att få gå igenom dom ’nya’ påsarna…

Någonstans är verkligheten absurd.

Lägg märke till den enorma soppåsen som finns på mopeden
Lägg märke till den enorma soppåsen som finns på mopeden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *