Frihet… Att resa för första gången


resväska 2

Vi träffar en familj som vi till viss del känner en del. Vi har varit bekanta i Sverige. Vi är inte nära vänner, men vi känner till varandra och vi har träffats hos kompisars kompisar. Nu är dom på semester och ska tillbringa två veckor tillsammans alla fem Thailand.

Jag reagerar lite grann på att dom kommer fem stycken på en semester. Eftersom äldste sonen faktiskt är 24 år är det en ganska ovanlig situation. Han bor fortfarande hemma, men enligt sej själv vill han inget hellre än att flytta hemifrån. Av olika orsaker har detta inte blivit av.

Nu har han dock bestämt sej. Efter dom två veckorna med familjen ska han och några kompisar ut och resa i fyra månader i Asien. Ev hinner dom med Australien också, men det är inte bestämt än. Pappan i familjen verkar ta detta ganska bra, till skillnad från mamman. Hon är mycket dominant i vanliga fall, nu är hon dessutom rädd och orolig. Hon menar att det är bra för sonen att resa, men hon är väldigt oroliga för honom. När vi sitter och fikar en kväll försöker vi säga att det är ett av flera sätt för dagens ungdomar att bli vuxna och göra sej fria, detta att resa några månader i Asien. Under sin egen ungdom resten hon faktiskt själv i Latinamerika, vilket var mindre populärt hos hennes föräldrar. Jag för det lite grann på tal, men hon menar att det är andra tider nu.

– Då fanns t.ex. ingen terrorism nästan alls, menar hon.

Min bild av hur det låg till i Latinamerika under 80-talet är helt annorlunda. Jag väljer att inte diskutera frågan vidare.

Sonen är uppspelt och glad, detta är dagen före han ska ut på sitt livs hittills största äventyr. Modern förmanar honom, han gör sitt bästa för att lyssna. När han säger att han vill gå och lägga sej, eftersom han ska upp tidigt, tar mamman fram ett paket. Han blir glad och öppnar det. Det visar sej vara en GPS sändare. Mamman förklarar med att då ’vet man ju i alla fall var du är’, vilket är bra ur säkerhetssynvinkel. Hon menar att sonen kan ha sändaren i sin ryggsäck under resan i Asien. Sonen ser mindre road ut, när han går och lägger sej.

Dagen efter reser han. Det tar inte lång tid förrän han rapporterar att han blivit av med sin ryggsäck på en busstation… Och i den låg GPSsändaren…

REsväska

2 kommentarer

Anna Stouvenel säger
8 maj 2016 – 08:03

Smart kille:)

prasteniparadiset säger
29 maj 2016 – 03:39

Jo, man misstänker ju det iaf!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *