Världens största vattenkrig…                   


Mitt i festen!
Mitt i festen!

En gång per år blir thailändare mer eller mindre galna.

Det är när man firar det thailändska nyåret, Songkran (risk för felstavning). Hos oss i södern vara festligheterna bara ett par dagar, i norr lär det vara omöjligt att undgå festen under en hel vecka. Det man gör är att man kastar vatten på varandra.

När man närmar sej Songkran fylls affärerna av vattenpistoler i varierande storlekar. Det finns allt från små som ryms i fickan till skapelser som har mest gemensamt med brandslangar. Sedan sprutar man vatten på varandra. I gathörn, längs vägar, vid rödljus eller precis var som helst där man inte vill att det skall vara.

En märklig extra sak är att man också försöker lägga en hand på en bil, efter det att man hällt någon slags mjöl på bilen…

Om man, som vi i Svenska kyrkan har någon slags aktivitet en av dagarna, får man räkna med bortfall. Våran mässa under Songkran kantades av att våra församlingsbor ringde och sa att ’jag skulle gärna komma, men idag vill jag inte gå ut’.

Två dagar senare är allt över och livet blir återigen någorlunda normalt här på Phuket. Och orsaken till vattenkriget lär vara flera. Dom vanligare är att man vill gå in i det nya året ren, och för detta är vattenkriget en symbol!

 

Svensk Songkranfirare
Svensk Songkranfirare!
Svenska kyrkans bil
Svenska kyrkans bil
Lika bra att ge upp, man blir blöt ändå!
Lika bra att ge upp, man blir blöt ändå!
Godkänd bil...
Bilen är godkänd, det syns på handen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *