Att tänka utanför boxen…


Mobilen 20-5-2016 035
En typisk IKEA familj på Phuket.

 

Ibland får vi frågan om vad som är den absolut största skillnaden mellan den svenska mentaliteten, jämfört med den thailändska. Det är naturligtvis en omöjlig fråga att svara, på, eftersom alla har sina egna upplevelser av både svensk och thailändsk kultur. Men ibland blir det tydligt att det finns stora skillnader:

I Sverige hyllar vi t.ex. att ’tänka utanför boxen’ som vi säger. Särskilt gäller det inom konst och idrott. Vi njöt t.ex. när Jan Owe Waldner (som fortfarande är extremt populär) gjorde det näst intill omöjliga vid ett pingisbord, vi jublar när Zlatan klackar eller tunnlar en motståndare.

Jag uppfattar att det är en mycket stor skillnad jämfört med Thailand. En duktig idrottsman lär sej regelboken och följer den bäst av alla, en duktig musiker spelar t.ex. hela solot till Sweet Child o mine exakt som Slash gör det på Guns n Roses studioalbum. En något sämre musiker klarar en del av solot osv.

Menyn på det nyöppnade IKEA, Phuket
Menyn på det nyöppnade IKEA, Phuket

Att gå på det nyöppnade IKEA ger en del tydliga påminnelser om att det finns olikheter i kulturen. Eftersom jag är vegetarian försökte jag beställa ett ’combo-set’ på IKEAS  nyöppnade restaurang. Däremot ville jag ha dom fem veggiebullarna istället. Jag betalade gärna lite mer, eftersom dom är billigare. Mannen bakom disken tittar förvånat på mej när jag beställer. På knackig engelska förklarar han att informationen är tydlig. Några veggiebullar ingår inte i erbjudandet.

-Men, försöker jag, kan man inte bara ta fem veggie istället för fem kött, burkarna är ju precis bredvid varandra??

Han pekar på menyn. Han sköter sitt arbete med exakt precision. Några veggiebullar ingår inte i erbjudandet. Då blir det heller inga veggiebullar.

Klart som korvspad…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *