Jan 20

Vad har vi egentligen gjort?

Vi som möter människor i kyrkan nu när den är öppen, får ibland frågan om vad som är gjort och inte under ombyggnaden. Här är en kort sammanfattning:

Syftet med ombyggnaden har varit att göra kyrkan mer

• tillgänglig,

• funktionell och

• klimatsmart.

Därför har bland annat följande förbättringar genomförts:

• Golvet i koret är sänkt med två trappsteg och en ramp har skapats längs norra väggen.

• Pelarna under den stora (och numera enda) läktaren har breddats så att rum har skapats inuti dem. I den norra finns ett grupprum och i den södra finns bland annat en handikapptoalett.

• Det som tidigare var södra läktaren inrymmer nu två våningsplan med utrymmen för personalen. I markplan finns sakristia och en transporthiss till källaren. I övervåningen har vaktmästarna sitt arbetsrum.

• Fläktsystemet är utbytt mot ett mer energisnålt system. I taket finns fläktar som trycker ner varmluften från taket mot golvet för att motverka att värmen samlas vid taket.

• De två sidorummen i koret har öppnats och inretts som två mindre andakts- och samtalsrum. I dessa rum finns också två nyinköpta konstverk – ”Ömhetens madonna” av Lena Lervik och ”Blå ängel” av Henrik Allert.

• Kyrkporten är utbytt mot en tätare konstruktion och försedd med automatisk dörröppnare.

Dessutom har bland annat följande underhållsarbete utförts:

• Väggarna är målade i en vitare nyans än tidigare.

• Alla möbler har fått ny klädsel, och en del nya möbler har tillverkats.

• Belysningen och ljud- och bildanläggningen har förbättrats, bland annat genom möjligheten att visa bilder på väggarna över dörrarna till sidorummen.

Jan 14

Nu är kyrkan öppen för dig!

 

Igår, den 13 januari klockan 13, öppnade vi portarna till S:ta Helena kyrka. Under eftermiddagen strömmade det in människor som var nyfikna på vad som har förändrats under ombyggnaden. Många utbrast att det hade blivit ljust och fint – någon undrade om taket hade blivit högre (det har det ju inte, även om ljuset gör att det känns luftigare).

DSC_0390

 

DSC_0402

Under resten av den här veckan, och hela nästa, har vi två visningar varje vardag. Dessutom blir det lunchmusik. Programmet ser alltså ut så här:

12.00 Lunchmusik med efterföljande visning av kyrkan (start ca 12.15)

15.00 Visning av kyrkan

Välkommen hem!

Jan 11

Nu öppnar kyrkan – välkommen hem!

bannerStaHelena

Klockan 13 på måndag (den 13 januari 2014) öppnar S:ta Helena kyrka äntligen igen efter ombyggnaden. Under de två första veckorna finns personal på plats i kyrkan mellan 11 och 16 för att visa runt och samtala om kyrkan. Det blir också lunchmusik varje vardag.

Den 18 januari kl 16.00 återinviger biskop Åke Bonnier kyrkan, och vi firar en festlig mässa tillsammans. Flera av kyrkans körer medverkar.

Läs mer om öppnandet och återinvigningen här!

Välkommen hem!

 

Jan 11

Media uppmärksammar att kyrkan är klar

I dagens SLA kan man läsa om att kyrkan snart öppnar – till och med på löpsedeln! För att läsa artikeln på webben behöver du inlogg.

DSC_0444

Även TV4 Skaraborg uppmärksammar att kyrkan snart är klar. Här kan du se klippet där Helena Taubner (kommunikatör) berättar lite om ombyggnaden. Inslaget börjar ca 2 minuter in i klippet.

 

Jan 11

Sista förberedelserna inför öppnandet

Nu görs de sista förberedelserna inför öppnandet av kyrkan. Det städas och putsas. Omklädda möbler och nyinköpta konstverk bärs in och får sina platser.

DSC_0371

DSC_0368

DSC_0352_2

DSC_0350

DSC_0329

 

Dec 23

Julpyssel pågår

Medan de flesta julpysslar i sina kök, så här på dan före dopparedan, så pysslar kyrktomtarna i en väldig fart inne i S:ta Helena kyrka.
Det som för några dagar sedan såg ut som en byggarbetsplats har nu blivit städat.

20131223-134248.jpg
Så nu är kyrkorummet redo för att få tillbaka sin inredning. Bänkarna har fått ny klädsel och ställs nu tillbaka.

20131223-134436.jpg

20131223-134447.jpg
Den 13:e januari öppnas kyrkporten, och den 18:e kommer biskop Åke och återinviger kyrkan. Välkommen hem!

Dec 12

Sidorum och ramp

Framme i koret är rampen färdig och räcket är på plats. Eftersom koret nu bara är två trappsteg högt har rampen kunnat byggas längs den norra korväggen.

Rampen

 

Golvet är nu också i samma nivå som golvet i de två sidorummen. När de är klara kommer de att bli en mer naturlig del av kyrkorummet än de varit tidigare.

Norra sidorummet

Dec 12

Dörr-pyssel

Den stora porten är på plats och nu pågår en del pyssel för att installera systemet som skall användas för att öppna den automatiskt.

Porten

Även den inre dörren är monterad och justering pågår även där.

Dörren

Dec 12

Taklamporna tillbaka

De vackra taklamporna togs ner innan ombyggnaden inleddes, och nu är de tillbaka. För att hänga upp dem krävdes en ordentlig bygglift och mycket tankearbete.

 

Taklampa

 

Bygglift

 

 

Under arbetet förvarades lamporna på golvet framför altaret.

Taklampor i koret

Apropå taket så har det nu också monterats två projektorer ovanpå korset i taket. De kommer användas för att visa bilder på väggarna i koret.

Projektor

Dec 12

Orgeln fri från plast

Den stora orgeln packades in i plast för att skyddas från damm, och nu har den blivit avtäckt. Jan Börjeson var på plats och inspekterade idag, och han verkade nöjd med hur inplastningen har fungerat.

Orgeln

Under våren 2014 kommer en del underhållsarbete utföras på orgeln. Bland annat skall alla piporna rengöras, och midi-utrustning kommer monteras i orgeln så att det går att skapa en störra variation av ljud.