Svenska kyrkan finns med hela vägen


Foto: Paul Jeffrey /ACT
Foto: Paul Jeffrey /ACT

Så här skriver Gunilla Hallonsten, chef för Svenska kyrkans internationella arbete:

60 miljoner människor är i dag på flykt – en ofattbar siffra att ta in. Men bakom varje siffra finns ett människoöde, någon som tvingats bryta upp och lämna allt i hopp om ett liv bortom krig, klimatförändringar, orolig-heter och fattigdom.Sedan 2015 har över en miljon människor flytt över Egeiska havet från Turkiet till de grekiska öarna. Många har fått sälja allt de äger för att ha råd att betala smugglarna för den livsfarliga resan.

I och med EU:s avtal med Turkiet tas alla flyktingar som når Grekland till så kallade hotspots. Där måste de registrera sig och söka asyl för att överhuvudtaget ha en chans att få stanna i Europa.

På grund av stängda gränser är tusentals flyktingar fast. Svenska kyrkan finns längs hela vägen. Genom våra lokala samarbetspartners finns vi på plats i konfliktländerna, i flyktinglägren och längs flyktvägarna i Europa. För de som lyckas ta sig till Sverige tar våra församlingar emot och erbjuder gemenskap och meningsfulla aktiviteter.

Vi arbetar också med att informera och påverka makthavare, både i Sverige och internationellt. Bland annat genom att kräva säkra och lagliga vägar för de människor som flyr till Europa och att Sverige står upp för asylrätten. Den globala flyktingkrisen går att lösa med politisk kraft och vilja. Lösningarna kräver insatser både i ursprungsländerna och i Europa och Sverige.

Läs hela brevet här>>

——————————————————————

Svenska kyrkan finns med på många ställen genom olika lokala aktörer. Framförallt så bidrar Svenska kyrkan med psykosocialt arbete bland flyktingarna.

https://www1.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/hoppmittikatastrofen

Personligen har jag så svårt att ta in hur fruktansvärt detta är. Hur många människor som är på flykt genom Europa och olika länder. Men jag kan vara stolt över att Svenska kyrkan bidrar med sin kunskap. Och jag kan bidra genom att skänka pengar.

Det finns också möjlighet att bli volontär och hjälpa till i församlingen eller via andra kanaler. Lokalt eller ute i världen. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns.

https://www.svenskakyrkan.se/volontarutbyte

Grekland har blivit ett ställe där människor samlas. Och Utlandskyrkan i Grekland gör sitt bästa för att hjälpa till.

Här kan du se hur du kan skänka pengar

https://www1.svenskakyrkan.se/internationelltarbete

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.