Ekot granskar kyrkans resor


Ekot har under våren granskat och undersökt Svenska kyrkans olika resor och idag kom resultatet av granskningen i Ekot under dagen och i andra sammanhang. De säger att kyrkan reser för massor av pengar och helt följdriktigt så undersöker de vart och varför.

https://www.facebook.com/srekot/videos/vb.193765033970603/1362890553724706/?type=2&theater

Denna granskning är bra och viktig – samtidigt är det viktigt att hålla i minnet att personalutbildningar (bland annat i form av resor) för att skapa väl fungerande team, bygga lag och få möjlighet till långsiktiga måldiskussioner är nödvändigt. Detta för att få välfungerande arbetslag och bättre och mer effektivt kunna utföra uppdraget som kyrka.

Personalen på Kreta v 41 2015
Personalen på Kreta v 41 2015

Även Svenska kyrkan Tjörn har granskats då vi under hösten 2015 reste till Kreta med hela arbetslaget under vecka 41för en intensiv utbildningsvecka. I verksamhets-uppföljningen för Svenska kyrkan Tjörn, antagen av kyrkofullmäktige i maj, berättar kyrkoherden om resan, beslut, budgeten och syftet.

Temat för resan var ”En hel del” och förbereddes med tre hel/halvdagssamlingar av utbildningskaraktär för all personal hemma på Tjörn och dessutom en uppföljningsdag efter avslutad vecka. Allt gjordes i samverkan med Sensus studieförbund för att säkerställa en god process och kvalité för utbildningen att gagna vårt arbete framåt.

Syftet var att bygga tätare och bättre relationer inom hela arbetslaget (fyra församlingar) Svenska kyrkan Tjörn. Det påbörjades också en diskussion kring riktning och mål för ett gemensamt arbete inom Svenska kyrkan Tjörn.

Budgeten var på 600.000 kronor. Utslaget per person blir detta en kostnad på cirka 15.000 kronor per person av de som deltog på resan – och utslaget på en periodicitet med liknande satsningar vart femte år innebär det en kostnad om cirka 3.000 kronor per person.

Detta är en kostnad som väl ryms inom den utbildningsbudget som varje organisation bör ha för att utveckla det viktigaste redskap vi har – vår personal. Satsningar av detta slag är viktiga både i ett lagbyggande och målperspektiv – men också och inte minst i ett förebyggande och pågående arbete med frågor som psykosocial arbetsmiljö och organisationsklimat.

39 personer (inkl 2 personer från Sensus) deltog i resan. 7 personer deltog av olika skäl inte i resan till Kreta, men har varit med på alla dagar lokalt på Tjörn.

Kyrkoherden avslutar verksamhetsrapporten med att skriva

”Avslutningsvis tror jag att det är viktigt och omistligt att regelbundet bygga lag på detta sätt – i en organisation som ständigt förändras (både vad avser delmål, men främst avseende personalomsättning). För ett gott visionsarbete och tydligt ”lagbygge” behöver liknande satsningar genomföras ungefär vart femte år för att bibehålla initiativ.”

Har du frågor eller vill veta mer så hör av dig till kyrkoherde Johan Ernstson johan.ernstson@svenskakyrkan.se eller 0733 23 05 03

Här skriver Sveriges Radio om kyrkans resor

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3437&grupp=22934

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6443435

Dagens media om att ekot och Aftonbladet hade liknande nyheter samma dag:

http://www.dagensmedia.se/medier/svenska-kyrkans-lyxresor-i-bade-ekot-och-aftonbladet-6577262

Uppdaterat 17.45 20160531

Svenska kyrkans webbsida om granskningen>>

Aftonbladet>>

SR P1: Ärkebiskopen; Våra system är inte perfekta>>

Svenska kyrkan – frågor och svar angående Aftonbladets granskning>>

Uppdaterad 20160601

Svenska kyrkan – Ärkebiskop Antje Jackelén: Fel måste rättas till>>

En kommentar

Johannes Ek säger
1 juni 2016 – 08:33

Mmmm. Det är nog inte att små församlingar lägger ut lite på utbildning som sticker i ögonen.

Men blir inte ni också provocerade av att läsa om pösmunkeriet på femstjärniga lyxhotell för 4000 kr natten, "fotmassage eller liknande" i prostitutionskvarteren i bangkok och gåslever och alkohol på lyxrestaurang? Allt betalt med pengar som kyrkans godtrogna medlemmar trodde skulle användas till något vettigt? Själv blir jag alldelens vansinnig av att tänka på det.

Är det någon som skulle lägga en hundralapp i kollektkorgen om de visste att den skulle användas till att kyrkoherden ska åka till thailand och få "fotmassage"?

Nej, inte jag heller. Någonstans får det vara nog.

Carina Etander Rimborg svarar
2 juni 2024 – 11:16

Hej Johannes
Givetvis är det inte OK om kyrkans pengar används på fel sätt. Att en granskning har skett är bra och det har gjort att de fel som gjorts har kunnat rättas till.

Sen gäller det att skilja på de olika pengarna.
Kollektpengarna som kyrkan samlar in går alltid till olika ändamål. Ett ändamål som beslutas av kyrkorådet och som är starkt reglerat. Inga kollektpengar går till några resor eller personal.

Kyrkoavgiften som alla medlemar bidrar med går till verksamheten. Det är personal, fastigheter och verksamhet som diakoni, ungdomsverksamhet, barnverksamhet, gudstjänster och så vidare.

När det gäller påstådda massagebesök osv vill jag hänvisa till vad prästen Erik Stenberg-Roos skriver i facebook-gruppen för utlandskyrkan. Erik är utsänd präst för Svenska kyrkan och är placerad i Thailand. Så här skriver han:
——————————————-
”Med anledning av att Aftonbladets ’granskning’ nu nått även oss i Sydostasien, vill jag ur Svenska kyrkan i södra Thailands perspektiv göra några förklaringar.

SJÄLVKLART tycker vi som alla andra att det är bra med granskning. Att försvara/förklara vad som hänt i samband med resor i andra delar av världen kan vi inte. Några påpekanden vill vi ändå göra:

AB skriver ’I Singapore är en av programpunkterna drink på det femstjärniga hotellet Marina Bay Sands och sedan middag vid Singapore River. I Kuala Lumpur får deltagarna välja om de vill besöka sevärdheterna Petronas Towers eller KL Towers. Och i Phuket rekommenderar kyrkoherden Jan Winbladh von Walter ”massage på Yay’s”’.

Det är en retorisk figur som kallas ’stegring’, alt ’hopning’. Grundtanken är att man staplar påstående på varandra för att läsaren till slut ska få till sej det allra värsta, i det här fallet alltså ett ställe där man erbjuder massage vid Kata beach.
För det första finns det inget ställe som heter ’Yay’s’. Troligtvis menar AB Yayas. Vi känner väl till stället. Där kostar de flesta massages mellan 40 och 100 SEK, beroende på vilket sorts massage man vill ha. Det är ett ställe våra företrädare rekommenderat oss. Vi skulle också kunna rekommendera det till andra. Vad problemet med att gå dit skulle vara förstår inte jag. Varför det ska få avsluta en ’stegring’ är obegripligt, särskilt när denna stegring byggts upp av information om femstjärniga hotell osv. Som jag uppfattar programmet är det ett tips på en aktivitet, inget annat.

En annan sak som AB hakat upp sej på är att en dag ägnats ’nästan enbart åt ren sightseeing’. Är det speciellt konstigt? Åker man på tjänsteresa i 14 dagar skulle antagligen de flesta arbetsgivare rekommendera mer än en dag åt sightseeing.
AB hakar också upp sej på ett restaurantbesök. Det är absolut tveksamt om kyrkans pengar ska gå till att köpa alkohol, vilket tydligen har gjorts. Men är det verkligen dyrt med 2000 SEK för sju personer?? Two Chefs är en svenskkrog, med svensk meny och svenska priser. Snittet per person för en festmiddag blir alltså ca 286 kronor.
Vad som inte är lika intressant för AB är att rådet också ätit på andra restauranger. AB nämner t.ex. inte en restaurang ur programmet vid namn KOI, där lunchen kostar mellan 20 och 40 SEK.

När det gäller Bangkok och distriktet där massagen föreslås är formuleringen om ’red light’ olycklig. Men Bangkok är en Asiatisk storstad där är det trångt. I distriktet nära Soi Cowboy ligger inte bara massageställen och prostitutionsdistrikt. Där finns också bl.a. Svenska ambassaden, kyrkans tjänstebostad och flera moderna shoppingcentra.

Jag uppfattar det också märkligt att hotell redovisas med namn, men inte med faktisk kostnad per natt i artikeln. Samtliga hotell som nämns ligger idag mellan 400 SEK och 1500 SEK per natt. 1500 är mycket pengar för en natt, men det når inte dom huvudlösa summor som nämnts på andra ställen i ABs granskning. Varför AB inte skriver vad rummen kostat är märkligt, när man haft tillgång till alla dokument man önskat. I Asien har många hotell ofta ’driver’, då priserna på fyr- och femstjärniga hotell är mycket låga. Jag vet inte om så är fallet med dom hotell som bara namnges i artikeln.

AB skriver också om att rådet varit på ’badorter’ i södra Thailand. Det låter bra. Det är nämligen där vi jobbar, det är dom orter rådet ska titta på när dom kollar vår arbetsplats. Vårt uppdrag är att arbeta med svenskar som lever sina liv här, under kortare eller länge tid. Det är ett uppdrag vi är stolta över. Vi möter människor på barer, hotell, stränder osv. Det är nämligen vår vardag.
Jag vill inte försvara att det uppenbarligen har förekommit ett hanterande av pengar som inte är ok inom SKUT. Jag hoppas dock att AB har mer på fötterna än vad som kommer fram när man går igenom deras materiel i just denna artikel. Mycket mer. Annars är det inte vi inom SKUT som ska skärpa oss för att behålla förtroende, utan AB.”

——————————————-
Läs gärna Erik Stenbergs Roos blogg där han berättar om sitt jobb.
http://blogg.svenskakyrkan.se/prasteniparadiset/

Flera andra har också skrivit om sina resor. Örebro pastorat, Visby stift. Ärkebiskopen har också uttalat sig.

Vi tycker det är bra kyrkan blir granskad. Och trots de fel som har begåtts så är vi fortfarande stolta medlemmar i Svenska kyrkan.

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.