Johannes döparens dag


Från Svenska kyrkans webbsida>>

Berättelsen om Johannes döparen börjar hos den gamle prästen Sakarias och hans hustru Elisabeth. De börjar båda bli gamla. De har inga barn. Men så möter de en ängel och får veta att de skall få ett barn och ge honom namnet Johannes som betyder Gud är nådig.

När Johannes blir vuxen förbereder han människor på att Jesus ska komma. Han brinner för att människor ska omvända sig och förändras. Han uppmanar dem att be om förlåtelse och göra rätt.

Sedan kom Jesus från Galiléen till Johannes vid Jordan för att döpas av honom. Men Johannes ville hindra honom och sade: ”Det är jag som behöver döpas av dig, och nu kommer du till mig.”

Matteusevangeliet kapitel 3 vers 13-14

Johannes döparen döper Jesus i Jordan.
Johannes döparen döper Jesus i Jordan.

Johannes säger till exempel: ’Den som har två skjortor skall dela med sig åt den som ingen har, och den som har bröd skall göra på samma sätt.”

Johannes döper människor och han säger:  ”Jag döper er med vatten. Men det kommer en som är starkare än jag, och jag är inte värdig att knyta upp hans sandalremmar. Han skall döpa er med helig ande och eld.”

Johannes drar sig undan världen och vill ha regler, krav och konsekvens. Jesus kommer sedan med förlåtelse och kärlek.

Johannes döpte Jesus. Berättelsen finns i Matteusevangeliet 3:13-14.

När Jesus hade blivit döpt steg han genast upp ur vattnet. Himlen öppnade sig, och han såg Guds ande komma ner som en duva och sänka sig över honom. Och en röst från himlen sade: ”Detta är min älskade son, han är min utvalde.

Matteusevangeliet kapitel 3 vers 16-18

Johannes hamnade i fängelse för att han kritiserade kejsarens kärleksaffärer med sin brors fru. Till slut blev han halshuggen och hans huvud serverades på ett fat på en fest hos kejsar Herodes.

Så småningom blev Johannes döparen martyr. Både den tredje söndagen i advent och den helige Johannes döparens dag handlar om detta.

Den helige Johannes döparens dag firar vi den söndag som infaller mellan den 21 och den 27 juni. Det är dagen efter Midsommardagen.

En kommentar

Fariborz Fahr säger
23 januari 2023 – 08:49

Tack för orden,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.