Musiken som helande kraft


I onsdags var jag på ett möte i Uppsala och när jag åkte hem på tåget lärde jag känna en ny person. En person som varit i Kongo och arbetat som ekonomiansvarig 1,5 år på Panzi-sjukhuset  tillsammans med doktor Denis Mukwege.

Panzisjukhuset i Kongo
Panzisjukhuset i Kongo

Jag vet inte om du har hört talas om doktor Denis Mukwege. Han har bland annat varit en av kandidaterna till Nobels fredspris för sin insats för våldtagna och skadade kvinnor i Kongo.

Där pågår systematiska övergrepp på kvinnor i det inbördeskrig som sedan många år lamslår landet. Det går inte att förstå hur hemskt det är.

Birger Thuresson har skrivit en bok ”De bortglömda kvinnornas röst”. Jag har läst boken och recenserar den här>>. Boken berättar om olika kvinnor och deras öden. Kvinnorna förskjuts från sina familjer om de blir våldtagna. Det var många tårar som drabbade mig när jag läste den boken.

Men doktor Denis Mukwege och personalen på Panzi-sjukhuset gör skillnad och hjälper kvinnorna till ett nytt liv. Ett av projekten har artisten Timbuktu varit inblandad i. Se den korta filmen om det här nedan. ”Jag har också en dröm”.

Det finns så fruktansvärt mycket som händer i världen i dag. Människor flyr för sina liv. Människor blir dödade, slaktade, våldtagna och skymfade. Bara för att de tillhör en viss ras, har en viss hudfärg, har en viss religion eller ett visst kön. Låt oss aldrig förblindas utan alltid se vår medmänniska med Jesus ögon. Allas lika värde.

Vi kan vara med och göra skillnad – med stöd till Svenska kyrkans internationella arbete och andra hjälporganisationer som finns runt om i världen.

/Carina Etander Rimborg
Kommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.