Fick du skrapa rutan i morse?


Förra veckan inträffade det. I dag inträffade det. Jag fick skrapa rutan på bilen när jag skulle iväg till jobbet. Det innebär att hösten har kommit och nätterna blir kallare och mornarna krispigare. Vackert, ja visst – men…

Tänkt dig att du har bott i ett tält under natten. Tänk dig att du inte har tak över huvudet. Tänk dig att du måste sitta ute hela dagen för att få ihop några kronor för att överleva.

Över 60 miljoner människor är på flykt i världen. (Källa>>) En liten del av dessa når Sverige. De allra flesta flyr till landet närmast där de kommer ifrån. Många vill återvända till sitt eget hemland. Sin egen säng, sitt eget hus. Men så ser det inte ut. Man flyr med minsta möjliga packning. Man skickar iväg sina barn för att de ska räddas och inte behöva dödas eller behöva kriga.

I lägret Souda på den grekiska ön Chios bor för närvarande ca 700 personer. Detta är en av de få ”öppna” flyktingläger som finns kvar i Grekland sedan regeringen öppnade så kallade hotspot, stängda faciliteter dit alla flyktingar tas för registrering och asylansökan. Det har förekommit uppror bland flyktingarna och på grund av säkerhetsläget och platsbrist på hotspoten låter myndigheterna människor bo kvar i Souda tills vidare. Lägret administreras av migrationsverket i Grekland och UNHCR. Svenska kyrkans lokala partner, Apostoli, bistår bland annat med matpaket, hygienkit, sovsäckar och andra förnödenheter. *** Local Caption *** I lägret Souda på den grekiska ön Chios bor för närvarande ca 700 personer. Detta är en av de få ”öppna” flyktingläger som finns kvar i Grekland sedan regeringen öppnade så kallade hotspot, stängda faciliteter dit alla flyktingar tas för registrering och asylansökan. Foto Magnus Aronson IKON
I lägret Souda på den grekiska ön Chios bor för närvarande ca 700 personer. Detta är en av de få ”öppna” flyktingläger som finns kvar i Grekland sedan regeringen öppnade så kallade hotspot, stängda faciliteter dit alla flyktingar tas för registrering och asylansökan. Det har förekommit uppror bland flyktingarna och på grund av säkerhetsläget och platsbrist på hotspoten låter myndigheterna människor bo kvar i Souda tills vidare. Lägret administreras av migrationsverket i Grekland och UNHCR. Svenska kyrkans lokala partner, Apostoli, bistår bland annat med matpaket, hygienkit, sovsäckar och andra förnödenheter.  Foto Magnus Aronson IKON

Svenska kyrkan finns via ACT Alliance i många av de länder som har drabbats. De finns med akut hjälp i form av vatten, mat, tält och toaletter. Men de finns också med psykosocial hjälp – ett försök att skapa någonslags hopp och framtidstro, vardag och mening i flykten.

Ärkebiskop Antje Jackelén har formulerat det så här: ”Vi hjälper människor inte därför att de är kristna utan därför att vi är kristna”.  

Du kan vara med och hjälpa genom ett ekonomisk bidrag till Svenska kyrkans internationella arbete. (se information längre ner). Nästa gång när du skrapar rutan på bilen eller drar upp dragkedjan i jackan – tänk på alla de människor som lever i flyktingläger och bor i tält.

www.svenskakyrkan.se/forfoljda-kristna-och-utsatta-troende

https://www1.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/om-oss—internationellt

https://www.svenskakyrkan.se/svenskakyrkansinternationellaarbete

Även i Sverige arbetar Svenska kyrkan med migranter av olika slag. Förra året tilldelade Kyrkomötet 75 miljoner kronor att fördelas ut till församlingar som arbetar lokalt med frågorna. En samlande webbsida finns för att ge tips och hjälpa till med arbetet.

http://internwww.svenskakyrkan.se/supportmigration

Hur vill du ge?

  • Ge direkt
  • SMS till 72905:
    skriv LIV för att ge 100 kr,
    skriv HOPP för att ge 50 kr.
  • Swish 9001223
  • Bankgiro 900-1223​
  • Plusgiro 90 01 22-3
  • Från utlandet
    SWIFT/BIC: NDEASESS,
    IBAN: SE32 9500 0099 6042 0900 1223

Pengarna kommer fram >>

 /Carina Etander Rimborg
kommunikatör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.