En röst från en tyst dag


Det är tyst i rummet. Man hör bara lite tassande steg från någon som rör sig från det ena rummet till det andra och ljudet av en kvinna som vänder blad och boken hon just läser. Anne-Marie dukar upp för middag på serveringsbordet. Katrin går omkring och ser till att alla har det bra, hon tänder en lampa för att ge lite extra belysning till kvinnan som sitter i fåtöljen och läser. I rummet utanför sitter en annan kvinna med fötterna i ett skönt och varmt fotbad. På nedervåningen förbereder sig Martina för att ta emot sin första gäst som ska få en taktil massage. Allt sker i tystnad, ingen pratar.

Vi är 15 kvinnor i olika åldrar som ska tillbringa en dag i tysthet tillsammans. Vi är på retreatdag.  Retreat är ett ord från engelskan som innebär att dra sig tillbaka i stillhet. Att tillbringa en tid, en dag som i idag eller en längre tid, i tystnad.

Katrin, Anne-Marie och Janåke har gemensamt planerat dagen så att vi som deltar ska kunna koppla av. I ett av rummen finns akvarellfärger och papper uppdukat om man vill måla. Det finns böcker att läsa eller bläddra i för den som så önskar. Vill man koppla av med ett skönt fotbad kan man göra det eller vill man bara sitta i stillheten i kyrkan så gör man det. Vill man, så kan man liksom jag, ta en promenad och njuta av stillheten i de närliggande omgivningarna eller på kyrkogården som ligger naturskönt alldeles bredvid kyrkan i en vacker dalgång.

Rönnäng. Foto Maria Eliasson
Rönnäng. Foto Maria Eliasson
Rönnäng. Foto Maria Eliasson
Rönnäng. Foto Maria Eliasson

Dagen börjar med en gemensam fika och därefter går Anne-Marie igenom hur dagen är upplagd. Vi presenterar oss med förnamn. Det är allt vi behöver veta om varandra. Var och en av oss har av olika skäl valt att tillbringa en dag i gemensam tystnad på retreat. En dag för reflektion och eftertanke. En dag då vi ges tid att tänka och meditera.

En avslappningsövning är en bra ingång för att ställa in hela kroppen på ett lugnare tempo. Katrin instruerar de av oss som vill delta i övningen. Senare är det några av oss som tar chansen att få taktil massage. Allt för att må bra och stanna upp en stund från vardagens olika åtaganden.

Innan vi äter middag samlas vi till en gemensam middagsbön i kyrkan. En enkel andakt där vi i text och bön får med oss några ord att tänka på i vår tystnad. Den goda middagen, bestående av fiskgratäng och potatismos, avnjuts i tystnad vi medan vi lyssnar till stilla musik.

Mobilen har varit avstängd under dagen men under promenaden fuskar jag lite och sätter på den för att kunna ta några foton på den fantastiska utsikten från det närbelägna berget.

Rönnäng. Foto Maria Eliasson
Rönnäng. Foto Maria Eliasson

På eftermiddagen samlas vi för en gemensam meditation i kyrkan. Janåke visar hur man sitter på ett bekvämt sätt för att kunna sitta stilla länge och inleder sedan en tyst meditation.

Rönnängs kyrka. Foto Maria Eliasson.
Rönnängs kyrka. Foto Maria Eliasson.

Dagen avslutas med en Taizegudstjänst i kyrkan. Gudstjänsten är öppen för alla i församlingen.

I Svenska kyrkan på Tjörn har det ordnats dagsretreater vid några tillfällen tidigare. Jag har deltagit i ett par gånger. Det är ett härligt sätt att tillbringa en dag, att få tid till sig själv och bara få vara. Ta chansen att själv prova på att tillbringa en dag i tystnad. Det kommer fler tillfällen. Håll dig uppdaterad på svenskakyrkan.se/tjorn.

Maria Eliasson

—————————————

Maria Eliasson är ordförande i församlingsrådet i Stenkyrka församling och aktiv i Skärhamns kyrka. Hon skriver här om sin erfarenhet av retreatdagen i Rönnängs församlingshem den 30 oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.