Diakonala tankar och utmaningar


Diakon besöker äldreboende. Foto Alex och Martin/IKON
Diakon besöker äldreboende. Foto Alex och Martin/IKON

2015 gav biskoparna ut ett brev om diakoni.

( https://www.svenskakyrkan.se/biskopsmotet )

(om du inte ser något här så byt webbläsare. Här ligger länkar till Svenska kyrkan Tjörn ISSUU-konto där vi laddat upp böckerna så att de ska gå och läsa på datorn. https://issuu.com/svenskakyrkantjorn

Nu har Svenska kyrkan bett åtta forskare utifrån sina verksamhetsområden att tycka och tänka om Framtida utmaningar för kyrka och samhälle. Rapporten kan du läsa här.

Det är självklart att det är intressant hur kyrkan diakoni ska utvecklas, vad Svenska kyrkan ska prioritera och hur det ska organiseras. Diakonin är ett av grundbultarna i vår kristna tro och vi har alla ett diakonalt uppdrag. Somliga har också blivit särskilt utvalda att gå in i tjänande och diakonala gärningar.

Svenska kyrkan Tjörn skriver om diakoni i sin församlingsinstruktion:

”Det diakonala arbetet kan man beskriva som kyrkans sociala arbete på Kristi uppdrag genom att ha omsorg om medmänniskan. Diakonin har sitt centrum i gudstjänsten, i ordet, bönen och kring nattvarden. Diakoni handlar också om att möta varandra i både glädje och sorg. Vi är alla i behov av omsorg, även om det kan sek på olika sätt. Alla människor är i behov av hjälp vid något tillfälle i livet. Man kan säga att diakonis kärna är att se nöden och verka där den finns.

(…)

Det är viktigt att se och synliggöra människan, att ge människan tilltro till sin egen förmåga. ”Jag duger som jag är”.  Alla människor har något att bidra med, alla har ett unikt värde och alla har behov av att bli sedda och respekterade.”

(…)

Carina Etander Rimborg
kommunikatör

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.