Satt han verkligen på axeln?


lutherelementVarifrån kommer uttrycket ”Luther på axeln”? Ja, inte är det från Martin Luther i alla fall! Utan detta är ett typiskt svenskt uttryck.

Biskop Mikael Mogren skriver i ”Dagboken – en kyrkoalmanacka” om Martin Luther och berättar (sid 115)

”I en rad svenska kyrkor tog Martin Luther rent konkret rygg på prästen när han stod i predikstolen. Det finns flera bevarade Luthermålningar som har varit monterade bakom prästen, alltså på predikstolens bakstycke. Länsstyrelsen i Västmanlands län har just beviljat tillstånd till Tillberga kyrka för att där återställa Luther i ryggen på den som står predikostolen. Det kan behöva i ett land där opinionsbildare sedan 1980-talet hävdat att Luther skulle sitta på axeln. I den gamla svenska traditionen satt inte Luther på axeln. Luther hade man i ryggen.”

Det finns massor med spännande saker att berätta och veta om Martin Luther och hans idéer som ledde till reformationen och splittringen av kyrkan.

I år är det 500 år sedan Martin Luther spikade upp sina teser, det som drog igång allt. Högtidlighållandet av detta startade i oktober när katolska kyrkan och dess påve Franciskus kom till Lund och mötte Lutherska världsförbundet. Men hela det här året kommer det att hända saker.

Här på Tjörn kommer Luther att uppmärksammas på olika sätt. Bland annat kommer flera samtalsgrupper att prata om Luther.

Nu startar två olika samtalsgruppen som har tema Luther.

Redan i kväll kan du i Rönnängs församlingshem kl 18.30 få vara med och tala om Luther under rubriken ”Luther och reformationen”. Samtalsgruppen leds av Janåke Hansson och träffas under åtta onsdagar i vår.

Den andra samtalsgruppen är i Skärhamns församlingsgård. Åtta torsdagar kl 13.00-15.00 under våren är det Rundabords-samtal om Luther under ledning av Jaana Pollari Lindström. Anmälan till henne. https://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1564381

Läs mer om Luther och reformationsåret på Svenska kyrkans webbsida:

https://www.svenskakyrkan.se/reformationsaret2017

http://popularhistoria.se/artiklar/den-levnadsglade-luther/

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

En kommentar

Göran Johnson säger
13 november 2017 – 07:23

Uttrycket "Luther på axeln" sägs härstamma från 1980-talet (ev Birgitta Edlund, DN 1982). Men min fru hävdar att hennes mamma använde uttrycket långt tidigare kanske redan på 1950-talet. Vad vet vi om detta?

Carina Etander Rimborg svarar
14 november 2024 – 08:17

Hej Göran! Ja, det är nog inte så lätt att svara på. Jag får hänvisa till ”Dagboken med kyrkoalmanacka 2016-2017” där Mikael Mogren skriver om om reformationens konst och hur en bild av Martin Luther ofta fanns uppsatt i predikstolens bakstycke eller på väggen bakom predikstolen (sid 112-115). Så det var nog mer att Luther ”tog rygg” på predikanten. Men för betraktaren så såg det kanske ut som om Luther satt på axeln? Bilderna på Luther har funnits sedan 1600-talet, så det är inte omöjligt att uttrycket har funnits länge. I tidningen Chef från 2009 finns en lista över missförstådda Luthermyter https://chef.se/sa-krossar-du-luthermyterna/
Jag tror att frågan kanske ska ställas till Birgit Stolt eller Carl Axel Aurelius som är några av våra främsta Lutherkännare i Sverige i dag. /Carina, kommunikatör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.