Och Göteborgs nästa biskop är…


Biskopsval 2017 m kräkla…ja, vem då? Vår nuvarande biskop Per Eckerdal går i pension och en ny biskop ska väljas under hösten 2017. Den nya biskopen vigs i Uppsala domkyrka 4 mars 2018.

På söndag öppnar en förslagslåda där vem som helst får föreslå kandidater till biskopsstolen i Göteborg. Förslagslådan kommer du att hitta här
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift-/biskopsval-2017

Där hittar du också information om vem som får välja (Röstberättigade är stiftsstyrelsens och domkapitlets ledamöter, präster och diakoner med tillsvidareanställning eller på minst sex månaders tjänst samt särskilt utsedda elektorer som väljs av pastorat/församlingar. Antalet elektorer ska motsvara antalet präster och diakoner i stiftets församlingar och pastorat samt anställda pastorsadjunkter), när nomineringsvalet genomförs och så vidare.

Men då till det mer spännande – vem tycker du ska bli biskop i Göteborgs stift? Vilka kriterier ska sättas upp? Vad är viktigast?

Själv har jag en några kriterier som jag tycker är viktiga.

1. En person med stor teologisk erfarenhet, helst disputerad. Varför? Jo, för jag ser biskopen som en ledare som behöver ha ett stort och brett helikopterperspektiv – och har man disputerat så har man fått sätta sig in i ett annat sätt att analysera och reflektera över frågor.

2. En person som gärna har ekumenisk erfarenhet. Varför? Jo, för biskopen ingår i ett kollegium som behöver representera Svenska kyrkan i många sammanhang – ofta utomlands eller vid ekumeniska sammanhang. Då är det bra att ha kontakter.

3. Erfarenhet av Göteborgs stift. Varför? Ja, det är kanske inte det viktigaste – men det är ändå ett plus att veta hur stiftet fungerar med sina olika teologiska strömningar och riktningar. Det är inte det största kriteriet, men det kan finnas en fördel.

Eftersom jag sitter i kyrkomötet så möter jag biskoparna i det sammanhanget. I kyrkomötet så sitter vi 251 ledamöter som besitter en stor församlingskompetens, de allra flesta av oss är djupt engagerade i vår församling hemma, i kyrkoråd, körer och andra verksamheter. Den erfarenheten är inte den viktigaste för en biskop. Självklart är det bra om en biskop har arbetat i en församling. Men som biskop är det viktigaste kriteriet att vara teologisk förankrad, med sakkunskap och att se större perspektiv. I kyrkomötessammanhang är biskopens viktigaste uppgift att komma med teologisk sakkunskap, helikopterperspektivet, tala om vad det blir för ekumeniska konsekvenser om kyrkomötet tar olika beslut.

Så ser jag det.

Kyrkoordningen har också kriterier för biskopen.

BISKOPENS UPPGIFTER

(Kyrkoordningen 8 kap 1 §)

Den som innehar en befattning som biskop ska
1. förkunna evangelium i ord och handling.
2. ha ansvar för att evangelium förkunnas rent och klart och för att sakramenten förvaltas enligt kyrkans bekännelse och ordning,
3. svara för ledning och tillsyn,
4. vårda och värna kyrkans enhet,
5. viga präster och diakoner,
6. kalla präster och diakoner till överläggningar, samt
7. i övrigt fullgöra biskopens uppgifter enligt kyrkoordningen.
Biskopen ska visitera stiftets församlingar.

Och med detta sagt så har jag börjat fundera på en lista med personer som jag finner intressanta i biskopssammanhang. Och detta utan inbördes ordning.

Susanne Rappmann (1965) – i dag kyrkoherde i Mölndals pastorat och kontraktsprost i Mölndals kontrakt. Hon har varit komminister i Annedal och i Stensjöns församling samt kyrkoherde i Värö pastorat innan Mölndal. Hon disputerade 2005 på en avhandling i systematisk teologi om funktionshinder och teologi och är sedan hösten 2016 ersättare i SV kyrkans överklagandenämnd. Susanne har en bred erfarenhet av församlingsarbete i Göteborgs stift, i både ett mindre och ett större pastorat. Hon var kyrkoherde i Mölndal under förändringen 2014 från en samfällighet till ett pastorat och det förändringsarbetet ledde hon på ett utmärkt sätt. Susanne har också akademisk erfarenhet och under sin doktorandtid undervisade hon på Karlstad universitet. Susanne är en god predikant och en trygg ledare.
https://www.svenskakyrkan.se/forskning/disputerade-i-systematisk-teologi

Karin Johannesson (1970) – Komminister i Övre Älvdals församling, Karlstads stift (80%), universitetslektor i religionsfilosofi vid teologiska institutionen i Uppsala (20%). Disputerade 2002 på en avhandling i religionsfilosofi om förhållandet mellan vårt språk och Guds verklighet. Karin var aktuell i biskopsvalet i Karlstad där hon presenterades så här
https://www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/karin-johannesson

Michael Persson (1959) – i dag kyrkoherde i Västermalms församling i Stockholm stift. har varit kyrkoherde i London och har innan dess varit ärkebiskop KG Hammars kaplan. Har lång erfarenhet av ekumeniska och teologiska frågor. Stort nätverk. Är inte disputerad. Var också aktuell i valet till biskop i Karlstad där han presenterades så här:
https://www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/michael-persson

Jonas Eek (1970) – i dag förlagschef på Verbum. Disputerade 2001 i religionspsykologi med en avhandling som heter Religious Facilitation Through Intense Liturgical Participation: A Quasi-Experimental Study of Swedish Pilgrims to Taizé. Jonas har ett förflutet i Göteborgs stift och tjänstgjorde i Örgryte pastorat. Han brinner för pedagogik och ungdomar. Jonas var också aktuell som biskopskandidat i Karlstad stift och presenterades så här:
https://www.svenskakyrkan.se/karlstadsstift/jonas-eek

Carl Sjögren (1959) nuvarande domprost i Skara stift. Carl är inte disputerad, men har varit med under lång tid och har nu senast suttit med i slutförslagsgruppen för förslaget till ny Kyrkohandbok. Under många år var han kyrkoherde i Ulricehamn. Carl har ett stort nätverk och bred kyrklig kompetens.
http://www.skaraborgslanstidning.se/article/sjogren-ny-domprost/

Fredrik Modeus (1964) nuvarande biskop i Växjö stift. Disputerade 2015 i systematisk teologi med en avhandling som heter ”Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan”. Han har författat flera böcker.
https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift/biskop

Det är några förslag från mig – personer som jag tror, på olika sätt och med sina erfarenheter, som kunna bidra till Göteborgs stift och till Svenska kyrkan.

Vem vill du ska bli biskop?

22 AUGUSTI 2017 NOMINERINGSVAL (START KL 13.00)

Nomineringsval genomförs. Resultatet anslås på stiftets anslagstavla och överklagandetiden om en vecka påbörjas.

29 AUGUSTI 2017 VALRESULTATET ÖVERLÄMNAS TILL ANSVARSNÄMNDEN

Resultatet av nomineringsvalet kan överlämnas till Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar för prövning av kandidaternas behörighet.

11 OKTOBER 2017 HEARING MED KANDIDATER (HELDAG)

Hearing med kandidater som fått minst fem procent av rösterna i nomineringsvalet och behörigförklarats av Svenska kyrkans ansvarsnämnd för biskopar.

18 OKTOBER 2017 BISKOPSVAL (KL 09.00-11.00)

Den kandidat som får mer än 50 % av rösterna blir biskop. Om ingen uppnår 50 % går de två kandidater med flest röster vidare till valomgång två. Preliminärt valresultat kungörs.

8 NOVEMBER 2017 EV BISKOPSVAL OMGÅNG TVÅ (KL 09.00-11.00)

En eventuell andra valomgång genomförs. Preliminärt valresultat kungörs.

4 MARS 2018 BISKOPSVIGNING

Göteborgs stifts nya biskop vigs av ärkebiskopen i Uppsala domkyrka.

Pressmeddelandet från Göteborgs stift:
http://www.mynewsdesk.com/se/goeteborg-stift/pressreleases/oeppet-att-foereslaa-ny-biskop-i-goeteborgs-stift-1796261

/Carina Etander Rimborg
kommunikatör

(bloggposten är uppdaterad 1 mars 2017)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.