Hjälpta av en ko


Ko fastekampanj annonsÅrets fastekampanj drar igång 26 februari och håller på fram till palmsöndagen 9 april. I år får vi följa ett av Svenska kyrkans projekt – nämligen KO-projektet i Tanzania. Hur en ko kan förändra och förbättra livet och vardagen för en familj. Läs mer nedan.

Hos Svenska kyrkan Tjörn kommer det att hända olika saker under fastekampanjen – men det återkommer vi till under månaden.

https://www.svenskakyrkan.se/fastekampanjen

Låt en ko förändra någons liv

Projektet har en enkel idé med ett fantastiskt resultat. Efter ansökan kan en behövande familj eller grupp människor få en dräktig kviga av stiftet. De får också utbildning av olika slag. Mjölken ger dem helt nya möjligheter och hjälper dem att förändra sina liv.

  • Behövande familjer får en dräktig kviga
  • De får utbildning i boskapsskötsel och produktion av mjölkprodukter och i jordbruksteknik och hållbart jordbruk
  • Vattenrening med hjälp av solenergi
  • Biogasanläggninga

Projektet har en enkel idé med ett fantastiskt resultat. Efter ansökan kan en behövande familj eller grupp människor få en dräktig kviga av stiftet.

Samtidigt får de utbildning i jordbruksteknik, hållbart jordbruk och modern djurhållning. Det ger dem möjlighet att få inkomster, bättre kost, större avkastning i jordbruket och att ta sig ur fattigdomen.

Familjen ger tillbaka ett par kalvar till projektet. De kan i sin tur lämnas vidare till nästa familj. Familjen åtar sig att bygga ett skjul åt kon.

Det innebär en hel del arbete att ha en ko. De mest utsatta familjerna får därför istället möjlighet att låna en get. De är mer lättskötta än kor och får killingar två gånger om året.

Mattild Liventus och hennes man Elias fick sin ko 2007. Kon ger 16 liter mjölk per dag. Fyra liter behåller de själva. De tolv liter som de säljer ger en bra inkomst.

– Nu har vi råd med det familjen behöver och vi kan även dricka mjölk själva, berättar Elias.

Hittills har 8 000 familjer och enskilda fått förändrade liv genom projektet och trycket på att få komma med är enormt. 2013 introducerades vattenrening med hjälp av solenergi i projektet.

Så långt räcker pengarna i ko och kalvprojektet

  • Utbildningsmaterial kostar 40 kronor per person.
  • 13 dagars utbildning för en bonde kostar 1 400 kronor.
  • Kostnaden för att dräktig kviga vaccineras, kontrolleras av veterinär och transporteras till en familj som dessutom får utbildning i djurhållning är ca 5 800 kronor.
  • 10–16 liter per dag är den genomsnittliga mjölkproduktionen för en ko.En liter mjölk säljs för cirka tre kronor.

SVENSKA KYRKANS INTERNATIONELLA ARBETE…

  •  drivs av tron att alla människor har lika värde
  • arbetar för alla människors rätt till mat, försörjning, tryghet,utbildning, hälsa och tro
  • finns ofta på plats redan innan katastrofen inträffar – och stannar arbetar för rättvisa, fredliga och demokratiska samhällen
    ger människor som lever i utsatthet förutsättningar att själva förändra sina liv.
  • kontrolleras av svenska insamlingskontroll – vi hanterar gåvor på ett ansvarsfullt sätt
  • är medlem i ACT-alliansen, Action by Churches Together, som är ett globalt samarbete mellan kyrkor och kyrkorelaterade organisationer för katastrofinsatser, utveckling och påverkan.

https://www.svenskakyrkan.se/fastekampanjen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.