En annorlunda påsk


I dag får vi en gästblogg från Liselotte Malmqvist, som tidigare var präst i Skärhamn. Hon är på väg att flytta till Asien med sin make. Här berättar hon om sin påsk.

Det blev en annorlunda påsk för oss i år. På ett sätt blev det inte påsk alls. Vi var i Kina då. I en stad nio mil söder om Shanghai, Ping Hu. Det är hit vi ska flytta inom kort. I Shanghai vimlar det av västerlänningar och massor av språk. Här finns också många kyrkor. Men Ping Hu är genuint kinesiskt. Inte en västerlänning mötte vi på två veckor. Och påsken i Kina var en helt vanlig arbetsvecka.

Andra högtider som nyår och jul avspeglas mer i det kinesiska samhället, men inte påsken. Då vi letade bostad så hittade vi en som låg nära både en kyrka, en grönsaksbutik, en frisör och inte så långt från ett shoppingcenter. När vi såg kyrkan så tog vi det som ett tecken och bestämde oss för lägenheten.

Foto Joakim Carlström IKON
Foto Joakim Carlström IKON

En vecka senare åkte vi till Shanghai, för att fira min jämna födelsedag. En gång i månaden firas gudstjänst i Shanghai med prästen som kommer från Hong Kong. Denna lördag var det påskgudstjänst för stora och små med konfirmation. De fem konfirmanderna gjorde så bra ifrån sig, på temat Via Mystica. Med de fem olika stationerna genesis/Skapelsen, Culpa/Fallet, Salvatio/Befrielsen, Agape/Kärleken och Eskaton/Tidens slut, den nya början. De sjöng, läste texter, berättade och bad böner. Fem ungdomar som alla bor i Asien med sin familj.

Denna lilla församling har också en härlig kör som jag vill börja sjunga i. Musiken påminner om de sånger som vi sjöng i ”ungdomskören” på Tjörn för många år sedan. Jag hoppas på så sätt kunna komma i tjänst som präst här i Kina även om jag inte har någon anställning. Därför var det roligt att få vara med och dela ut nattvarden i mässan som följde på konfirmationen.

Efter gudstjänsten så var det samling i trädgården för kyrkfika som denna gång var lite extra bubblig, konfirmandhögtiden till ära. Då kom en kvinna fram till mig och hälsade och presenterade sig. ”Hej, jag heter Britta Broman”. Britta är ett välkänt namn i Göteborgs stift, som tidigare direktor för Göteborgs kyrkliga stadsmission.  Som sagt världen är liten.

Att få komma på en svensk gudstjänst var lite som att komma ”hem”. Fast på ett sätt är vi alltid hemma när vi är med Jesus. Tänker på psalmen som vi sjöng i söndags i Uddevalla där jag arbetar en månad till. Hela vägen går han med mig… Det gör han, hela vägen till Kina och hem igen.

Liselotte Malmqvist
Liselotte Malmqvist

Liselotte Malmqvist
Präst, tidigare på Tjörn, nu i Uddevalla, snart i Asien.

https://www.svenskakyrkan.se/hongkong/shanghai

 

Du kan följa Liselotte på hennes blogg vardagstro.blogspot.se/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.