Du är alltid sedd

I dag gästbloggar Liselotte Malmqvist, fd präst i Skärhamns kyrka.


Foto Carina Etander Rimborg
Hamnen i Skärhamn Foto Jaana Pollari Lindström

Solen skiner över Skärhamn. I gästhamnen ligger båtarna och kluckar och kölar med varann. Barnen springer fram och tillbaks med sina krabbfångster. De allra minsta sitter fast med snöre från flytväst till sin mamma eller pappa. Grillarna står sida vid sida och sprider sina läckra dofter. Det är en väldigt homogen grupp dom lagar middag denna kväll. För på något märkligt sätt så är det bara män som grillar.

De står där med ryggen mot havet och ansiktet koncentrerat vänt mot grillen. Det är en god stämning. Och lyfter man blicken lite så ser vi den leende kyrkan. För några år sedan hade vi ofta sommarkonserterna just här, utanför gästhamnskontoret. Sällan har vi haft så många besökare. Tala om lågtröskelmöten mellan folket och kyrkan om man nu kan tala om trösklar när vi kommer till båtar.

Där satt folk på klipporna eller i sina båtar, de lyssnade till såväl musik som förkunnelse samtidigt som de befann sig på egen mark, eller däck skulle man kanske snarare säga.

En gång då jag var uppe vid Skärhamns kyrka i samband med sommaröppet kom två glada yngre kvinnor gående. De kom fram och berättade att de hade gått nere i hamnen och fått syn på kyrkan och hennes leende. Jag blev så glad sa den ena. Och jag kände mig så sedd, fyllde den andra kvinnan i. Det kändes som att det var Gud som hälsade på oss och att vi ville säga hej tillbaka. Och så ville vi komma upp hit och hälsa. Vi fick ett gott samtal, så som sommarkyrkan fungerar när den är som bäst. Goda möten som gör att man får något mer med sig på vägen.

Ett år hade vi ett motto: ”att var och en som kommer till kyrkan som turist och besökare ska lämna kyrkan som Pilgrim”. Vi har en leende kyrka, ett turistmål för många, ett oväntat sådant. Och att vi låter kyrkan le, det är kul, men vi gör det inte bara för att det är kul utan för att vi på utsidan vill signalera vad vi vill förmedla från insidan. Du är sedd, älskad och aldrig ensam. Mött av Gud som säger hej och möter dig med ett leende!

Hälsningar från Liselotte som just nu njuter en lika skön sommar i Kroatien. Alldeles runt hörnet ligger en kyrka som ringer ofta och gärna. Det känns tryggt. Vi hör ihop, vart vi än är i världen. Skön sommar på er alla!

Liselotte Malmqvist
präst (fd präst i Skärhamn)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.