Var är Guds rike?


Många tror att Guds rike finns någon annanstans än i vår verklighet. Man söker sig bort ifrån livet istället för in i livet.

Det här veckan läser vi en liknelse som Jesus berättar om att Guds rike liknas vid en surdeg som man arbetar in i mjölet.

Det är viktigt vad som arbetas in i livet för att det ska vara gott och användbart. Det som ligger i jästen – eller surdegen – är en process, en inneboende egen kraft som arbetas in. En bearbetning av det liv som vi får av Gud. Men för att vara till nytta och glädje behöver det få lite rymd och spänst. Livet blir inte platt och innehållslöst utan fyllt av växtkraft. Men det är just en process. I relation till Gud kallas det för en skapelseprocess.

Som människor är vi med och är Guds medarbetare för att jobba för att himmelriket ska bli synligt och användbart för alla.

Ofta finns det så många undanflykter och en känsla av hopplöshet. Detta leder fram till att man inte är användbar och än mer att man inte har någon användning för tron på Gud. Det kanske t.o.m. är så att man tycker att det bara är att kasta bort, eftersom det inte är användbart!

Det som blir fel i ett sådant resonemang är att man tror att himmelriket eller Guds rike finns som en egen storhet någon annan stans. Sanningen är att Guds rike är så nära vår verklighet att vi bara behöver ta vara på det som finns nära oss: Vårda det frö som vi fått i dopet och kan bli stort eller räkna med Kristus som ger oss ständig ny kraft och finns med i vår vardagliga verkligen!

En kommentar

Leif Nordlander säger
10 december 2012 – 10:09

Har Du läst boken Surprised by Hope av N.T. Wright? eller på svanske "Ännu bättre" på Libris förlag annars ett julklappstips till dina kollegor...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *