Vad betyder en julhälsning?


I dagarna har de flesta av oss skrivet många julkort eller julbrev till gamla och nya vänner. Det är som om världen knyts samman med alla dessa hälsningar antingen genom vanligt brev eller med e-post-hälsningar. I dagarna får vi en sådan hälsning från Gud. Det heter Julevangeliet. Vi kan läsa hur det budskapet har nått fram till speciellt viktiga människor:

MARIA Den första som fick glädjebudet var den unga flickan Maria i Nasareth. Denna enkla människa blev en de viktigaste personerna i hela den kristna historien. Mötet mellan Gud och Maria blev till ett av allra viktigaste situationerna som visar på hur Gud kan komma med en fantastisk julhälsning till mänskligheten. Maria fick uppdraget att föda frälsaren Messias här på vår jord. I söndagens texter får Maria som Jesu mor visa på varje människas uppdrag att föda Jesus som räddaren och frälsaren för vår värld och varje människa.

HERDARNA Några andra som allra först fick reda på att Jesus verkligen var född på jorden var herdarna. Dom var mitt uppe i sitt vardagliga arbete att vakta fåren. En yrkesgrupp som hade en mycket låg levnadsstandard och ansöks stå mycket lågt i samhällets statusförteckning. Mitt i natten, i mörkret, tändes ljuset för dom och hoppet om en bättre värld. Det var ingen tillfällighet att det just var dessa fattiga herdar som fick julhälsningen direkt från änglarna i himmelen. Det är så Gud ser på oss alla. Det är inte några speciellt utvalda mäktiga personer som får ta emot det vackraste och dyraste julkortet. Gud skickar med sin kyrka ut denna hälsning till hela världen: ”Se jag bär bud till Er om en stor glädje – en glädje för allt folket. Idag har en frälsare fötts åt Er!” – det är den goda nyheten!

Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt
i signad juletid.
Giv mig Guds ära, änglavakt
och över jorden frid.
Giv mig en fest /
som gläder mest
den konung jag har bett till gäst.
Giv mig ej glans, ej guld, ej prakt,
giv mig en änglavakt. (SvPs 645:1)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *