Genväg eller utväg?


Ibland vill vi helst slippa det som är jobbigt.Vi vill ta en genväg förbi svårigheterna.

I bibeltexterna denna vecka finns denna fråga med när det gäller Jesus och hans verk. Petrus vill inte att Jesus ska gå igenom det svåra, som Jesus vet är Guds vilja. Vi möter ett skarpt uttalande av Jesus som känns elakt mot Petrus, när Petrus egentligen bara vill väl. Dramat som kommer att utspela sig bränner till både hos Jesus själv och hos oss i kyrkan idag. Lärjungarna kunde inte förstå att den svåra vägen var den riktiga vägen som visade på Guds kärlek till människorna.

Livets väg är ofta ingen lätt väg, även om vi ibland tror det. Ofta måste vi gå igenom svåra stunder och ångest för att hitta vägen vidare. Det är först när natten är som mörkast som det vänder och blir gryning! Det var det som var Guds frälsningsverk genom Jesus Kristus: Han var tvungen att lida döden på korset för att visa på det eviga livet. Det är Guds tankar och inte människors.

Vad är människors tankar i förhållande till Guds tankar?

Människors tankar är ytterst egoistiska medan Guds tankar har lite längre varaktighet än vad vi tror. Det är därför vi inte ska vara rädda och känna djup ångest för det som känns jobbigt när det egentligen är den enda riktiga vägen till livet, under förutsättning att vi lämnar våra livsfrågor i Guds händer.

Det viktiga är att Gud är med oss i det svåra som ibland är oundvikligt. Det är genom kris som vi utvecklas som människor. Det finns en väg igenom och en utväg, även om vi inte alltid ser det själva när vi är i det.

Sv. Ps 358

Han gick in i din kamp på jorden.
Gud tog plats i din egen gestalt.
Han kände din puls. / Han blev trött liksom du
och han älskade dig över allt.

Han gick in i din sorg och längtan.
Gud tog plats i din egen gestalt.
Han grät med din gråt.
Han blev ledsen som du
och han älskade dig över allt.

Han gick in i din nöd och smärta.
Gud tog plats i din egen gestalt.
Han bar på ditt kors. / Han var plågad som du
och han älskade dig över allt.

Han gick in med sitt liv på jorden.
Gud tog plats i din egen gestalt.
Hans seger blev din. / Han var frestad som du
och han älskade dig över allt.

Text: A H Lindgren 1978
Musik: P Harling 1979

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *