Ingenting är omöjligt för Gud!


Nu ser vi fram emot jul!

Den 25 mars är det 9 månader till Juldagen då Jesus föds enligt vårt kyrkoår. Det är nu Marias graviditet börjar. Det omöjliga skulle ske att Jungfru Maria skulle få föda Guds son och vara den kvinna som Gud valt ut för livets under. Jesus skulle bli till på ett övernaturligt sätt. Det kan liknas vid det under som vi kallar skapelseundret när livet en gång blev till. I år firar vi Jungfru Marie Bebådelsedag en vecka för tidigt eftersom den dagen inte kan firas på Palmsöndagen.

Nu ser vi fram emot Påsk!

Det är bara några veckor till det under som innebar att livet segrar över döden. Det omöjliga skulle ske att en människa som avrättats och alla sett vara död skulle uppstå på Påskdagen. Det är som om världen skapas på nytt när Jesus uppstår till nytt liv för att visa oss på ett evigt liv.

Nu ser vi fram emot våren!

När jag skriver detta är det 15 minusgrader! Våren är ändå på väg och solen värmer gott på dagarna. Vi ser varje dag tecken på att livet i skapelsen har fått nytt liv. Tranorna har börjat komma till Hornborgarsjön.  Det omöjliga sker när vi ser att det som ser dött ut kan vändas till att ett skott gror och en blomma slår ut i vår natur. Världen som nu föds på nytt visar på Gud som skaparen.

Jungfru Marie Bebådelsedag visar på att Gud behöver oss.

Alla människor får vara med på något sätt för att visa på att Gud vill låta livet segra på jorden. Gud tar plats i varje människas liv för att bära fram livet.

När Maria förstår att hon bär på ett uppdrag stämmer hon upp en lovsång som kallas ”Magnifikat” eller Marias lovsång:

 

Luk 1:46-55

 

v46 Då sade Maria:

”Min själ prisar Herrens storhet,

v47 min ande jublar över Gud, min frälsare:

v48 han har vänt sin blick till sin ringa tjänarinna.

Från denna stund skall alla släkten prisa mig salig:

v49 stora ting låter den Mäktige ske med mig, hans namn är heligt,

v50 och hans förbarmande med dem som fruktar honom varar från släkte till släkte.

v51 Han gör mäktiga verk med sin arm, han skingrar dem som har övermodiga planer.

v52 Han störtar härskare från deras troner, och han upphöjer de ringa.

v53 Hungriga mättar han med sina gåvor, och rika skickar han tomhänta bort.

v54 Han tar sig an sin tjänare Israel

v55 och håller sitt löfte till våra fäder:

att förbarma sig över Abraham och hans barn, till evig tid.”

 

Marias lovsång anknyter klart till Guds förbund mellan Gud och Israels folk. Det är en form av avtal som Gud tagit initiativet till för att visa på vad omsorg och framtidstro är. Resultatet av avtalet är att livet ska segra.

Vi ser det i att Jesus kommer till på ett övernaturligt sätt och hur Gud uppväcker från det döda till ett nytt liv. Marie bebådelsedag markerar vårens ankomst med att visa på det liv som Gud ger oss.

 

Det är det nya livet genom Jesus Kristus. Redskapet för detta nya avtal blir Jungfru Maria. Det är genom en människa som Gud upprättar det förbund som bygger på nåd och förlåtelse.

Medel för att uppnå det kommer från Gud själv på samma sätt som Gud använder sig av Maria för att visa på att ingenting är omöjligt för Gud.

 

Det är därför vi får tro på ett Guds under varje gång vi ser att livet segrar, t.ex. när en av de första vårblommorna trotsar kyla och frost och slår ut i blom.

 

Vi ber också att vi alla får slå ut i blom genom Guds skaparkraft för att visa på att ingenting är omöjligt för Gud.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *