Tredje gången gillt!


Petrus får en ny chans att visa på trohet till sin Mästare! Lärjungen Simon Petrus hade verkligen gjort bort sig riktigt ordentligt kvällen då allting hände så dramatiskt: Han hade förnekat att han kände Jesus – inte en gång utan tre gånger! Förnekelsen var något som Petrus bar på som en mycket tung börda och han var så ledsen och ångerfull.

Men så hände ju det oerhörda: Jesus uppstod från de döda och mötte honom igen.

Ville Mästaren verkligen se honom igen, han som hade burit sig så illa åt? Ja, det ville Jesus och han gjorde det verkligen. Det blev ett nytt möte mellan Jesus och Petrus. Något nytt som gav Petrus en helt ny chans. Det var inte den dömande Jesus som mötte Petrus och den Herre som gav lärjungen tre nya frågor. Dom tre frågorna kan sägas vara Guds sätt att ge Petrus förlåtelse. Tre gånger hade Petrus förnekat Jesus och nu fick Petrus svara tre gånger att han älskade honom.

Varje frågeställning mynnade ut i att Jesus gav honom en uppgift. Viktiga ansvarsfulla uppgifter som man inte borde ha gett till en svikare om det hade handlat om medmänskliga relationer och vårt sätt att tänka rättvist.

Men Gud handlar ju på ett gudomligt sätt, d.v.s. han är ständigt gränsöverskridande och ger människan förlåtelse och upprättelse.

Petrus svarar Jesus efter den tredje frågan: ”Herre, du vet allt; du vet att jag har dig kär.”

Då sa Jesus till Petrus: ”För mina får på bete.”

Tredje gången gillt betyder att vi alla får ta emot ett ansvar i livet trots våra misslyckanden och uppenbara fel och brister. Gud vill se att vi får en ny chans och Gud vill lita på att vi tar det på allvar.

På söndag är det Andra söndagen i påsktiden och ämnet är ”Påskens vittnen”. Det är en påminnelse att vi får det här uppdraget av Gud att vittna om att Jesus är uppstånden även om vi ofta har svårt att tro och kanske till och med förnekar vår tro, liksom Petrus.

Påskens budskap handlar om att Gud följer med oss och hjälper oss att tro på att han ger nytt liv. Det är den nya chansen att bekänna:

Kristus är uppstånden!

– JA HAN ÄR SANNERLIGEN UPPSTÅNDEN!

Det säger vi tre gånger …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *