Idol – Ikon


Alla behöver en bra förebild – någon att se upp till och beundra.

Men det finns olika typer av förebilder: kanske man kan använda begreppen IDOL och IKON. Det är egentligen två helt olika saker!

En idol är ofta avbildad på en plansch – det är något platt och är bara en bild. Idolen är en mänsklig förebild som just bara är en människa som också kan misslyckas. En idol kan aldrig vara helt perfekt och den har sina begränsningar. Ofta kan det också vara idoler som gör att människor hamnar utanför sig själva. De tror inte på sina egna resurser och gåvor utan på det som idolen står för. Man är en avbild av idolen istället för att utveckla sina egna tankar och gåvor.

En ikon är en helt annan typ av förebild. Den äger ett djup och öppnar ständigt upp för nya dimensioner. En ikon är en bild av Gud och är som en bild av himmelriket. Ikonen visar på det gudomliga också i det mänskliga och får människan att växa för Guds rike. Det är Kristus som är förebilden och ger varje människa något att se upp till. Det är en förebild som är fullkomligt perfekt samtidigt som Gud ser att vi behöver hjälp i våra misslyckanden och mänskliga begränsningar.

I datorn finns också s.k. ikoner som är bilder för program som finns bakom bilden. Samma sak är det med Kristus-ikonen som förebild i våra liv: vi får ständigt se nya världar och dimensioner som Gud ger oss. Det tar aldrig slut- det finns alltid en väg mot framtiden och evigheten!

I söndags var det den GODE HERDENS söndag och Jesus är den förebild som vi får vägledning att finna den rätta vägen.

Ps 23:1-6     En psalm av David.

Herren är min herde, mig skall inget fattas, [2] han låter mig vila på gröna ängar, han för mig till vatten där jag finner ro, [3] han vederkvicker min själ, han leder mig på rätta vägar, för sitt namns skull. [4] Om jag än vandrar i dödsskuggans dal, fruktar jag inget ont, ty du är med mig, din käpp och stav, de tröstar mig. [5] Du bereder för mig ett bord i mina ovänners åsyn, du smörjer mitt huvud med olja och låter min bägare flöda över. [6] Godhet endast och nåd skall följa mig i alla mina livsdagar, och jag skall åter få bo i Herrens hus, evinnerligen.  

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *