Är det värdefullt eller värdelöst?


Jag tittar ibland på TV program som värderar prylar av olika slag. Gamla antika saker som man tycker ser oerhört värdefulla ut kan vara värdelösa samtidigt som en till synes obetydlig sak kan vara mycket värdefull.

Vi kan ju börja med att konstatera att det finns olika sätt att värdera en sak. Reellt värde och känslomässigt värde: En nominellt värdelös sak kan vara mycket värdefull för en speciell person, därför att den visar på ett känslomässigt stort värde som aldrig kan värderas i pengar.

Det är samtidigt objektivt inte lätt att veta dels vad som är värdefullt och dels hur man placerar det värdefulla på ett rätt sätt.

Egentligen har vi alla en oerhört stor makt att kunna vara rädda om det vi har så att det får ett högre värde och även kan betyda något för andra.

Man kan utöva sin makt på ett bra och ett negativt sätt. Det dåliga sätter kan vara genom att visa hur man trycker ned andra. Hur vi hanterar både andra oss själva illa. Luften blir sämre, berget av förpackningar och sopor växer. Raden av exempel på maktmissbruk kan göras lång: olikheterna som finns mellan rika och fattiga länder, mellan raser, klasser och kön. Att förbruka och kasta bort människor som något som tar slut och kan slänga …

Ett sätt att tänka kan också vara att vi har så liten makt att vi inte bryr sig om att vara rädda om det vi har.

Det är också maktmissbruk eftersom vi då sätter vi oss själva i centrum och högre än Gud och det eviga värdena. Vi är ju inte ensamma i det vi fått utan mycket nära förankrade med hela Guds skapelse.

Det gör vi genom att vara rädda om livet – oss själva och andra och förvalta det som vi fått så att de kan skapa utdelning. Varje ögonblick är ett tillfälle att förvalta så att det kommer till sin rätt.

Det är egentligen den enda möjligheten vi har att få utdelning och vinst.

Varje ögonblick är lika mycket värd. Den obetydligaste saken kan ge utdelning på ett sätt som inte räknat med.

Vi skall alltså inte fly bort ifrån vardagens alla otroliga möjligheter för där ligger insatsen till den stora vinsten – det är utdelningen som vi alla längtar efter.

Det är upptäckten av sambandet och innehållet i livet där vi alla har en fantastisk möjlighet som förvaltare.

Sv Ps 180

Var dag är en sällsam gåva,
en skimrande möjlighet.
Var dag är en nåd dig given
från himlen, besinna det!

Var morgon är nåd och ansvar
med löften och nya krav.
Var afton står klara stjärnor
och frågar dig vad du gav.

Var afton står fjärran stjärnor
i glans över dag som flytt.
Var morgon dig Herren kallar
och väcker din vilja på nytt.

Text: M Nielsen 1917 Övers 1921 H Lindström 1984

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *