Det händer!


Vi lever i en ”action”-fylld värld. Det ska ständigt hända något för att man ska känna spänning i livet. Det ska vara fartfyllt och spännande!

Till julhelgen lyssnar vi till det stilla och vackra julevangeliet som i första påseendet bara verkar vara stämningsfullt och vackert, men egentligen är den mycket fyllda av spänning och ”action”!

Låt oss titta lite närmare på de olika huvudpersonerna i julberättelsen:

Maria – hon var en ung tonåring som blev gravid utan att vara gift med Josef. Hon hotades av dödsstraff med stening för otrohet. Men, hon vågade lita på Guds hjälp och tog på sig uppdraget att föda Guds egen son. Något oerhört dramatiskt som förändrade, inte bara hennes liv, utan hela världen. Gud blev människa i Jesus.

 

Josef – ställdes inför en alldeles omöjlig uppgift att våga gifta sig med Maria och samtidigt ha en mycket undanskymd plats. Centrum har i alla tider varit på ett barn som han inte var pappa till. Hans utmaning i livet var att vara en trygghet för den heliga familjen och stödja Maria i uppfostran av Jesus. Bilden av Josef är att han är en mycket ”vanlig” arbetande människa – snickaren Josef i Nasaret.

 

Herdarna – Det var de första som fick reda på att Jesus var född var fattiga enkla människor, inte människor med världslig makt. Herdarna var de som verkligen behövde höra ett glädjebud och få framtidstro. Man kan säkert sätta sig in i hur skräckslagna dom var av att se hur änglarna lyste upp den mörka kyliga natten. Men det var i detta mörker som de fick uppleva glädjebudet: ”var inte rädda – en frälsare är född åt Er (!)”. Jesu har kommit till alla människor och han föddes i ett enkelt stall. Jesus föddes inte i palatset där man måste ha rätt inpasserings -kort eller PIN-kod för att få tillträde utan där alla är välkomna. Stallet står för en plats där tillgängligheten var stor.

 

Stjärntydarna – ”De vise männen” har i traditionen symboliserat alla folks längtan efter att få känna samhörighet med varandra. De mäktiga männen krigar inte med varandra om mest makt – utan har samma mål att hitta fredsfursten och skänka viktiga gåvor istället för att ta för sig.

 Jag vill önskar alla en GOD och VÄLSIGNAD JUL!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *