STENTRÄDET


Jag lyssnar ofta på ljudböcker när jag sitter i bilen. Den senaste boken är Stefan Einhorns ”Stenträdet”. Stenträdet är en bild för Livets träd i Edens lustgård. Boken beskriver sökandet efter det odödliga och att människan söker nå fram till det himmelska och nå gudsgemenskap.

Det är säkert något som många har brottats med i alla tider. Hur kan vi se att Guds goda skaparkraft går in och får makten över de nedbrytande och onda krafterna?  Vi behöver få se att Guds godhet övervinner krig och allt elände som människan orsakar och drabbas av.

Ett nytt kyrkoår innebär att vi får fira Advent och Jul och börja ett nytt Nådens År. Ett år som innebär att Gud vill använda sig av oss för att sprida ett glädjebud till vår värld. Gud kommer till oss för att erbjuda oss en kraft som inte bygger på våld utan på frid, ljus och ro. Dessa egenskaper får genomsyra alla relationer och allt som vi kan göra i livet.

I sökandet efter Gud och andlig erfarenhet har vi julevangeliets under att Gud blev människa som ett fantastiskt riktmärke. Betlehemsstjärnan visar vägen till mötet med Gud. Barnet i krubban är det synliga för oss att se hur Livets träd finns planterat i vår värld igen. Vi tror på att livet och det goda segrar över ondska och det svåra som alla går igenom på något sätt.

Vi kan kalla det för hoppet och drivkraften att våga gå vidare i livet. Vi längtar efter att bättre förstå hur Gud har kommit oss nära och delar våra liv och livsvillkor. Livets träd finns återigen planterat mitt ibland oss för att vi ska hoppas att få se fram emot att världen får vara ett paradis istället för en plats där människor lider och förstör Guds skapelse! Det var därför Gud lät sin son födas mitt ibland oss!

Psalm 123:1:
Lyss till änglasångens ord:
Gud är kommen till vår jord!
Nyfött barn vår konung är,
frid åt människor han bär.
Folk, stäm in i himlens kör
med en sång som aldrig dör!
Han som fötts i Betlehem
är vår frälsare och vän.
Lyss till änglasångens ord:
Gud är kommen till vår jord!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *