Till innehåll på sidan
alexsandrahallen

Uppsalakursen del 1. Intensivkurser i filippino, swahili och portuguisiska!

Mellan den 11:e augusti och den 24:e augusti befann vi utbytesdeltagare oss i Uppsala för kurs nummer två i ordningen. Den förra hölls som bekant i Sigtuna där vi för första gången träffade varandra och spenderade några dagar med samarbetsövningar, info om uppdraget/resorna samt möte med några av förra årets deltagare. Det var fyra fullspäckade dagar och Uppsalakursen innehöll ännu mer.

Några av oss åkte upp en dag tidigare, den 10:e, för att hinna umgås lite extra och sedan på söndagen droppade resten av våra kamrater in. Därefter följde fem intensiva dagar med språklektioner i portuguisiska, swahili och filippino där det även blev en hel del tid på kvällarna som lades till läxor. Som tur var fanns det även tid att umgås så det blev en hel del promenader, filmer och musik!

Till helgen passade vi på att hålla i en svensk tradition i form av kräftskiva. Många ögonbryn höjdes i vandrarhemmets kök där vi stod med lustiga hattar och lade upp kräftorna. Det hela slutade med att vi fick introducera traditionen för ett gäng spanjorer som vi sedan bjöd in till vårt långbord. Det blev en jättetrevlig kväll tillsammans och det bjöds på många skratt och nervösa diskussioner kring resorna. Efter det bestod sedan av helgen av en hel del språkplugg för att repetera allt vi gått igenom. Det var mycket att hålla koll på och eftersom de tre språken inte riktigt liknar något vi tidigare läst satt det fint med lite repetition.

På måndagen var det återigen dags för språklektioner och så även på tisdagen. Tisdag eftermiddag var det dags för en liten avslutning av intensivkurserna i våra språk och vi samlades i lunchrestaurangen på svenska kyrkans huvudkontor för avslutningsfika. Våra lärare hade gjort typisk fika från respektive land:

  • Sambusa za nyama och sambusa za mboga från Tanzania.
  • Leche flan från Filippinerna
  • En form av jordnötsdessert från Brasislien som jag tyvärr har glömt namnet på!

Som underhållning fick även varje grupp gå upp med varsina redovisningar i form av sång, musik och lite dans! Det var verkligen kul med smakprov från de andra språken och vi hade en riktigt rolig eftermiddag tillsammans! Sedan var det dock dessvärre dags att säga hej då till våra lärare. Det var verkligen tråkigt, vår swahililärare var riktigt bra och vi har haft fantastiskt kul på våra lektioner! Det har varit en bra balansgång för att inte göra språkkursen FÖR tuff samtidigt som vi varit tvungna att gå fort fram för att hinna med allt, vi är jättenöjda och jag vet att Brasilien- och Filippinernagängen var minst lika nöjda med sina lärare!

swahilikursen
Mitt kära Tanzaniagäng under en av Swahililektionerna

portuguisiska redovisning
Brasiliengänget sjunger Ai se eu tu pego! (Calle, Isabelle, Andreas och Frida)

filippino
Tjejerna som åker till Filippinerna; Agneta, Josefina, Lilly och Belly, sjöng också på sin redovisning!

swahiliredovisning
Filip, Nisse, Rebecka, jag och vår lärare Ewelyn

 

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *