Till innehåll på sidan
alexsandrahallen

Kultur i Tanzania: Klader!

En annan del av kulturen som i alla fall jag tycker ar bland de roligaste ar kladerna! For killar ar det inte sa stor skillnad, Filip och Nisse har varit lite besvikna over likheten mellan kladerna har och hemma. Jag har daremot hurrat over skillnaderna i hur kvinnor klar sig har och hemma!

Det vanligast for kvinnor har att bara antingen Khangas eller Vitenges. Bada ar  tygstycken som man knyter runt sig men den storsta skillnaden ar att Khangas har nagot form av budskap tryckt pa. Ofta ar budskapen kristna i stil med ”Gud ar med mig” och liknande.

Jag och Rebecka fick varsin Vitenge av forsamlingen i Burugo nar vi sade hej da, riktigt fina! Utover det har vi aven forsokt kopa pa oss nagon sjal, khanga eller filt for att anpassa kladstilen lite i alla fall nar vi ska vara finkladda. Till vardags gar vi ofta i samma gamla byxor, trojor och klanningar fran Sverige.

IMG_3541
1. Ett forsok till blanda svenskt och Tanzanianskt. Sjalen over axeln ar valdigt vanligt att se nar folk ska vara finkladda!
2. Rebecka med en Khanga knuten runt midjan, ofta har man aven en khanga runt axlarna ocksa.
3. Filip visar hogsta modet (for oss!) under regn. Vi far manga blickar nar vi gar som spoken i stan, men vi ar glada over vara ponchos med tanke pa att vi ar har under regnperioden!
4. Sista dagen i vardfamiljen ville min och Rebeckas vardmamma Adelin kla upp mig genom att knyta en vitenge runt midjan och en over axlarna for att sedan matcha det hela med en sjal knuten runt huvudet. Jag var inte sen med att mannekanga till musik i vardagsrummet!
5. Hogsta mode nar det ar dags att sova. Lite turist far man ju lov att vara ocksa!

Kommentarer

Ett svar till ”Kultur i Tanzania: Klader!”

  1. Profilbild för Erica
    Erica

    Hej! Jag var i Tanzania med UIDVK för 2 år sedan nu och tycker det är sååå roligt att läsa era inlägg. Hoppas att ni har det fantastiskt på alla sätt och vis!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *