Till innehåll på sidan
alexsandrahallen

Kultur i Tanzania: MAT!

Efter lunch idag beger vi oss, som jag namnde igar, till vara nya byar och vardfamiljer. Innan internet begransas till en gang i veckan tankte jag passa pa att skriva lite om olika delar av kulturen vi stott pa har. Hoppas att det kan vara kul att lasa, aven om det ar valdigt komprimerat!

Bland det forsta vi stotte pa som var annorlunda med Sverige ar nog vad manga skulle kalla en valdigt viktig kulturell del i vardagen: MAT! Har ser lunch och middag valdigt lika ut: pa bordet star ofta:

  • Matoke – Matbanan, som kokats och ofta blandats med bonor (smaken paminner om potatis). Just matoke utgor en stor del av matutbudet har eftersom de flesta tar vad de har i sin ”shamba”. Shamba ar den odling som de flesta ute byarna har kring sitt hus, och pa grund av klimatet kring Bukoba passar det sig allra bast att odla banantrad.
  • Ris – Ofta kryddat med kanel.
  • Nagon form av kottgryta, alternativt fisk (fran Victoriasjon saklart!)
  • Gronsaker, oftast i form av strimlade och kokade pumpablad eller kal.

Man tar av allt pa tallriken och det blir  valdigt stora portioner, storre an vad man ar van vid i Sverige. Manga ganger har folk sagt at oss att vi ater ”Kidogo kidogo” (lite lite!) och kan inte forsta att vi blir matta. Vissa familjer har tvingat i oss dubbla portioner och da har vi nastan rullat ifran matbordet efterat. Det ar dock inte bara storleken pa portioner som ar annorlunda, en sak som forvanade oss nar vi kom hit var det faktum att man ater samma sak till lunch och middag i princip varje dag. Gar man pa restaurang serverar de dessutom bara den typen av mat (eftersom det ar vad folk tycker om och vill ata har).

Ute i byarna lagas maten ofta over oppen eld over hinkar med kol i, och det tar ganska lang tid att forbereda maten. Upp emot tre timmar ar inte ovanligt!

IMG_3536

1. Matoke, kal, ris, friterad fisk och strimlade pumpablad.
2. Mandaasi. Friterat brod som ar det narmsta vi hittat i svensk fika-vag. Storfavorit hos Rebecka, hennes rekord ligger pa atta stycken vid ett tillfalle!
3. Matoke, ris, friterad fisk och strimlade pumpablad.
4. Fisk, som den oftast serverad i hemmen eller pa restaurang. Med ben, fjall, ogon och fena kvar!

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *